|
Η σειρά παρουσιάζει τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία, που επηρέασε και διαμόρφωσε το έργο τους.
Δείτε σήμερα:
«Άγγελος Τερζάκης»
(Αφιέρωμα στον Άγγελο Τερζάκη, που γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1907)
Το πορτρέτο του πεζογράφου και θεατρικού συγγραφέα Άγγελου Τερζάκη (γενν. 1907 – πέθ. 1979) και τη σχέση του με την πολιτική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας εξετάζει το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ».
Γλωσσομαθής και προικισμένος με μουσική παιδεία, προορισμένος από τον βουλευτή πατέρα του να ασχοληθεί με την πολιτική, θα σπουδάσει δικηγορία, την οποία θα εγκαταλείψει ύστερα από διετή εξάσκησή της, για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία και στο θέατρο.
Επίσημα στα γράμματα θα εμφανιστεί το 1926 με τη συλλογή διηγημάτων «Ο Ξεχασμένος», ενώ το έργο του «Δεσμώτες» (1932) θα θεωρηθεί ότι εγκαινιάζει τη λογοτεχνία της Γενιάς του ’30. Το μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε είναι «Η πριγκίπισσα Ιζαμπώ» (πρώτη μορφή 1937/8, δεύτερη μορφή 1945), που σχολιάζει βαθύτερα την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας, γραμμένο σε μεταιχμιακή εποχή κατά την οποία θα ταχθεί κατά της στρατευμένης τέχνης και θα γίνει πολέμιος του Εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην πολυετή συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο από το 1937 ως το 1969 ως διευθυντής δραματολογίου και καλλιτεχνικός διευθυντής, και την περίοδο 1950-1971 ως καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ τα ιστορικά του δράματα «Ο σταυρός και το σπαθί» (1939), «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» (1936) και «Θεοφανώ» (1956) θα παρασταθούν από κρατικές και ιδιωτικές θεατρικές σκηνές.
Βαθύς γνώστης του κλασικού ρεπερτορίου, θα τιμηθεί με το Α’ Κρατικό Βραβείο Θεάτρου (1939) για τα θεατρικά του έργα «Ο σταυρός και το σπαθί» και «Είλωτες», με το Α’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο του «Μυστική ζωή» (1958), αλλά και με τον τίτλο του ακαδημαϊκού (1974).
Ο γιος του, Δημήτρης Τερζάκης, φωτίζει πτυχές της προσωπικότητας του πατέρα του, ενώ οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό με ιστορικά γεγονότα της εποχής πλαισιώνει την παρουσίαση αυτής της εξέχουσας πνευματικής φυσιογνωμίας του τόπου.
Σκηνοθεσία: ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Οργάνωση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Επιλογή κειμένων: ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Αφήγηση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
Μουσική τίτλων: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Έρευνα: ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Συνεργάτες εξωτερικού: RADU GAINA, NIYAZI DALYANCI
Φωτογραφία: ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
Ηχοληψία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Μοντάζ: ΟΡΣΑΛΙΑ ΚΑΤΑΚΗ
http://goo.gl/6b0JBl
|
|