ΚΥΡΙΑΚΗ  23/02/2025
14:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Από το Χωράφι, στο Ράφι (Νέο Επεισόδιο)   
Ντοκιμαντέρ / Διατροφή




Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025

Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη, κατά το δυνατόν, ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων, όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση, πως στη συντριπτική μας πλειονότητα καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πώς παράγονται, τι μας προσφέρουν διατροφικά και πώς διατηρούνται πριν την κατανάλωση.

Δείτε σήμερα: «Καρπούζι»
Eπεισόδιο 13

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού. Δροσιστικό, με ευχάριστη γεύση, το απολαμβάνουμε κομμένο είτε σε φέτες, είτε σε φρουτοσαλάτες ή ακόμη και σε χυμούς.
Σε κάποιες περιοχές της χώρας δε, το χρησιμοποιούν και για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού. Το καρπούζι αποτελεί ένα προϊόν με σημαντική παρουσία στον εγχώριο πρωτογενή τομέα, με υπαίθριες, αλλά και θερμοκηπιακές καλλιέργειες και μια παραγωγή, που καλύπτει ανάγκες τόσο της εσωτερικής ζήτησης, όσο και σε πολλές άλλες αγορές στο εξωτερικό.
Αναζητώντας πληροφορίες για την καλλιέργεια η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» ταξίδεψε αρχικά στην περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας, στην Πελοπόννησο, όπου καλλιεργούνται πάνω από 30.000 στρέμματα υπαίθριο και θερμοκηπιακό καρπούζι.
Στην κοινότητα της Βάρδας Ηλείας μάθαμε ότι τα φυτά της καρπουζιάς εισάγονται εξ’ ολοκλήρου από το εξωτερικό και πως στη χώρα μας γίνεται μόνο ο πολλαπλασιασμός τους, ενώ γνωρίσαμε επίσης ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η πρωιμότητα στην παραγωγή για την εμπορικότητα του προϊόντος.
Κατόπιν, μεταφερθήκαμε στην Άραξο της Αχαΐας, σε ένα από τα πολλά θερμοκήπια καρπουζιού της περιοχής. Εκεί ενημερωθήκαμε για τις φροντίδες που απαιτεί η καλλιέργεια, σε σχέση με την άρδευση, τη λίπανση, τη φυτοπροστασία, ρωτήσαμε για τις αποδόσεις ανά στρέμμα, και πώς καλύπτονται τα προβλήματα με την έλλειψη χεριών, ενώ λίγο πριν φύγουμε μας αποκάλυψαν ποιο είναι το μυστικό για να καταλάβει ο καταναλωτής αν ένα καρπούζι είναι ώριμο ή όχι.
Επόμενος σταθμός στα Λεχαινά Ηλείας, σε ένα από τα μεγαλύτερα συσκευαστήρια στην Πελοπόννησο, όπου είδαμε πώς γίνεται η διαλογή και η τυποποίηση του προϊόντος και κατευοδώσαμε τις φορτωμένες νταλίκες, που ξεκίνησαν το δρόμο τους για τις αγορές στο εξωτερικό.
Λίγους μήνες αργότερα, στην καρδιά του καλοκαιριού, ταξιδέψαμε στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης και επισκεφτήκαμε υπαίθριες καλλιέργειες του φρούτου, προκειμένου να μάθουμε τις διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με τις θερμοκηπιακές.
Τα υπόλοιπα, επί της οθόνης.



Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

[K8] Κυριακή στο Χωριό Ξανά  (Δ' Kύκλος) (Νέο Επεισόδιο) < Προηγούμενο
Επόμενο >  Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά