ΔΕΥΤΕΡΑ  03/02/2025
03:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Από το Χωράφι, στο Ράφι   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Διατροφή




Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025

Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη, κατά το δυνατόν, ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων, όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση, πως στη συντριπτική μας πλειονότητα καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πώς παράγονται, τι μας προσφέρουν διατροφικά και πώς διατηρούνται πριν την κατανάλωση.

Δείτε σήμερα: «Ροδάκινο»
Eπεισόδιο 11

Η Ελλάδα κατέχει τη θέση του σημαντικότερου «παίκτη» στην παγκόσμια αγορά σε σχέση με το συμπύρηνο ροδάκινο και τη χρήση του για την παραγωγή προϊόντων κομπόστας, κατάψυξης και χυμού.
Με 190.000 στρέμματα καλλιέργειας ραδάκινου, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και μια ετήσια μέση παραγωγή πάνω από 400.000 τόνους προϊόντος, η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως και πρώτη δύναμη στις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ με έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Για το εμβληματικό αυτό φρούτο της ελληνικής γης, η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» μετέβη στην Ημαθία και την Πέλλα, όπου «χτυπά» κυρίως η «καρδιά» της καλλιέργειας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν.
Στην Αγία Μαρίνα της Νάουσας, σε ένα μαγικό ροζ τοπίο με ανθισμένες ροδακινιές, μάθαμε πώς γίνεται το κλάδεμα, τι ισχύει με την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία, αλλά και πώς η επιστήμη έχει συμβάλει στην αποφυγή προσβολής των φυτών από βλαπτικά έντομα με τη μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης των εντόμων και χωρίς χρήση χημικών, αλλά και γιατί είναι κρίσιμο να μην έχει ένας παραγωγός μόνο μία ποικιλία στο «χαρτοφυλάκιό» του.

Στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων και Οπωροφόρων Δέντρων της Νάουσας, οι ερευνητές μάς πληροφόρησαν για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας κι από πού προέρχονται, ενώ μας ανέλυσαν διεξοδικά και τις επιπτώσεις που έχουν αρχίσει να καταγράφονται στην καλλιέργεια από την κλιματική αλλαγή και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Λίγους μήνες αργότερα, όταν πια οι καρποί ήταν έτοιμοι να συλλεχθούν, επισκεφτήκαμε ένα κτήμα στο Λιποχώρι Πέλλας και είδαμε πώς γίνεται η συγκομιδή, μάθαμε για τις στρεμματικές αποδόσεις των ποικιλιών, το κόστος παραγωγής, ενώ ακούσαμε και τα δικαιολογημένα παράπονα των αγροτών, οι οποίοι υποχρεώνονται, λόγω μειονεκτικής θέσης, να πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς να ξέρουν από την αρχή με ποια τιμή.

Τελευταίος σταθμός το Μαυροβούνι Πέλλας, όπου παρακολουθήσαμε σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου, τη διαδικασία της παραλαβής, διαλογής, επεξεργασίας και τυποποίησης του προϊόντος, σε μια πορεία που ξεκίνησε από το χωράφι, μέχρι και ένα βήμα πριν από το ράφι, πήραμε μια γεύση από τις νέες τάσεις που φέρνει η διεθνής αγορά και γιατί η ζάχαρη τείνει να γίνει «persona non grata».



Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

 Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός < Προηγούμενο
Επόμενο > [K8] Κυριακή στο Χωριό Ξανά  (Δ' Kύκλος) (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά