|
Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».
Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.
Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.
Δείτε σήμερα:
«Ηλίας Ανδριόπουλος (συνθέτης)»
Μουσική έκφραση με σπάνιες μελωδίες, μοναδικά ηχοχρώματα και ποιητικός λόγος με ιδανικά, οράματα και ελπίδα είναι το έργο του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου. Έργο στέρεο που συγκινεί και αγγίζει την πλευρά εκείνη της ελληνικής ευαισθησίας, ώστε να συνυφαίνεται και να συμπορεύεται ο σπουδαίος ποιητικός λόγος με τη μουσική έκφραση του σημαντικού συνθέτη-δημιουργού.
Γεννήθηκε στο Λαντζόϊ Ηλείας, δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία, σε ένα περιβάλλον όπου πλάσθηκε και διαμορφώθηκε η καλλιτεχνική του φύση, όπου ορίστηκε και χαράχτηκε η ευαισθησία του απέναντι σε παλαιότερα και νεότερα στοιχεία και πράγματα της ζωής.
Ο Ηλίας Ανδριόπουλος τις μουσικές σπουδές του άρχισε και ολοκλήρωσε στο «Ελληνικό Ωδείο Αθηνών», έχοντας ήδη από μικρός προσεγγίσει και ανακαλύψει τα αριστουργήματα της κλασικής μουσικής και τους συνθέτες τους. Όμως οι στέρεες ελληνικές του καταβολές τον οδήγησαν να ασπαστεί και να προσχωρήσει στο ρεύμα που προσδιορίστηκε ως έντεχνο λαϊκό, που υπηρέτησε και υπηρετεί με συνέπεια, ήθος και στάση ζωής εδώ και τρεισήμισι δεκαετίες.
Με τις δημιουργίες του ονειρευτήκαμε, προβληματιστήκαμε, μας προσδιόρισε τη συνείδηση και την εθνική μας ταυτότητα με τα «Γράμματα στον Μακρυγιάννη» (στίχοι Μ. Ελευθερίου και Μ. Μπουρμπούλη), τα «Λαϊκά Προάστια», τους «Προσανατολισμούς» του Οδυσσέα Ελύτη, τις «Ωδές» του Ανδρέα Κάλβου, τους «Αργοναύτες» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου και Μάνου Ελευθερίου, «Οι ξένες πόρτες» κ.ά.
Ο Ηλίας Ανδριόπουλος μέσα στο πέλαγος της μουσικής, στο αρχιπέλαγος και την απεραντοσύνη των ήχων -όπως λέει ο ίδιος- προσπάθησε να καταθέσει, να καταγράψει και να δώσει ένα στίγμα ευγένειας και ομορφιάς που να εκφράζει το νεότερο καημό του Ελληνισμού και να αποτυπώνει τον ψυχισμό της εποχής μας.
Σημαντικές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν παρουσιάσει έργα του σε διεθνή Φεστιβάλ, αίθουσες υψηλού κύρους και εκατοντάδες είναι οι συναυλίες στον τόπο μας και στον κόσμο.
Τα έργα του έχουν ερμηνεύσει οι: Μπέλλου, Μητσιάς, Μοσχολιού, Καλογιάννης, Βενετσάνου, Δημητράτος κ.ά.
Ως συγγραφέας έχει κυκλοφορήσει τα βιβλία: «Αφήγηση των Ήχων» και «Αντι-Ηχήσεις».
Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης
|
|