|
Σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στο έργο και στη ζωή Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, αλλά και απλών ανθρώπων που συμβάλλουν -ο καθένας με το δικό του τρόπο- στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας.
Πέρα από πρόσωπα, παρουσιάζονται δημιουργικές συλλογικότητες και δράσεις, κοινωνικές, οικολογικές, επιστημονικές.
Τα γυρίσματα αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ, έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η κινηματογράφηση της συνέντευξης του δημιουργού είναι η βάση κάθε ντοκιμαντέρ. Εδώ ξετυλίγεται το νήμα της διήγησης, μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα. Μια προσεκτική ανασκαφή στην καρδιά και στο πνεύμα κάθε δημιουργού. Από την επιφάνεια στο βάθος. Η κάμερα καδράρει τον άνθρωπο σε close-up, παρακολουθεί από κοντά και καταγράφει την εξομολόγηση.
Το πρόσωπο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται, ενώ παράλληλα το έργο του παρουσιάζεται μέσα στην ιστορική του εξέλιξη. Εξηγείται η σημασία του, τοποθετείται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι και αναδεικνύονται οι ποιότητες και η ιδιαιτερότητά του.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και τα υπόλοιπα θέματα της σειράς.
Οι ποιοτικές προδιαγραφές του «Close up» διατρέχουν όλα τα στάδια της δημιουργίας κάθε επεισοδίου: την έρευνα, το σενάριο, το γύρισμα, την τεχνική επεξεργασία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ντοκιμαντέρ της σειράς έχουν συμμετάσχει ήδη σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία.
Το «Close up» είναι μία εξ ολοκλήρου εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους σκηνοθέτες της ΕΡΤ να εκφράσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν μια αξιόλογη σειρά ντοκιμαντέρ στο κοινό της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Δείτε σήμερα:
«Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών - Η κιβωτός του πολιτισμού της Βοιωτίας»
Θήβα: η τρίτη ηγεμονική δύναμη της αρχαιότητας (Αθήνα, Σπάρτη, Θήβα).
Μέσα από έναν κύκλο ιστορικών αποδείξεων (ανασκαφικά ευρήματα αρχαιότερα, αλλά και νεότερα) και μυθικών πεποιθήσεων (ο Θηβαϊκός κύκλος στην αρχαία τραγωδία), το ντοκιμαντέρ μάς εισάγει στον πολιτισμό της Βοιωτίας, όπως αυτός αποτυπώνεται στα μοναδικά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.
Ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Βασίλης Αραβαντινός, μας ξεναγεί στα εκθέματα της προϊστορικής και κλασικής αρχαιότητας, ενώ στα βυζαντινά και νεότερα εκθέματα μας ξεναγεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, αρχαιολόγος Παρή Καλαμαρά.
Ακόμη, στο ντοκιμαντέρ μιλούν η διευθύντρια του Μουσείου και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Χαραμή, ο αρχιτέκτονας σχεδιαστής του Μουσείου Μιχάλης Σουβατζίδης, ο εικαστικός καλλιτέχνης που αποκατέστησε τις μυκηναϊκές τοιχογραφίες του Μουσείου, ζωγράφος Νίκος Σεπετζόγλου, καθώς και οι αρχαιολόγοι Κυριακή Καλλιγά και Ιωάννης Φάππας.
Τέλος, στον Θηβαϊκό κύκλο και στη σχέση του με τον πολιτισμό της Βοιωτίας αναφέρεται ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιχάλης Λυκούδης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Μπλουγουράς, Γιώργος Πουλίδης, Γιώργος Σιδέρης.
Εικονολήπτες: Γιώργος Σιδέρης, Βασίλης Μουσαφίρης, Θανάσης Μπακόπουλος, Παναγιώτης Μαρινόπουλος.
Χειριστής Drone: Γιώργος Παπαϊωάννου.
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Αδάμ, Δημήτριος Γκανάτσιος, Παναγιώτα Δερβιτσιώτη, Γιάννης Παπαχρήστος.
Μίξη ήχου: Χρήστος Σιδηρόπουλος.
Μοντάζ: Σταύρος Λογοθέτης.
Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος.
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.
|
|