|
Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025
Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη, κατά το δυνατόν, ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων, όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση, πως στη συντριπτική μας πλειονότητα καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πώς παράγονται, τι μας προσφέρουν διατροφικά και πώς διατηρούνται πριν την κατανάλωση.
Δείτε σήμερα:
«Κριθάρι - Μπίρα»
Eπεισόδιο 6
Τελικά πίνουμε την μπίρα μας με αφρό ή τον «σπάμε»; Πόσοι τύποι μπίρας κυκλοφορούν και σε ποια θερμοκρασία ενδείκνυνται να τους απολαύσουμε; Το φως και η ζέστη πώς επηρεάζουν το περιεχόμενο σε μια φιάλη μπίρας και γιατί κάποιες μπίρες ονομάζονται απαστερίωτες ή και αφιλτράριστες; Έχει διαφορά η μπίρα στο κουτάκι από το βαρέλι;
Σε αυτά και πολλά άλλα ακόμη ερωτήματα προσπάθησε να αναζητήσει απαντήσεις η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι», η οποία επισκέφθηκε μια μεγάλη μονάδα ζυθοποίησης στη Θεσσαλονίκη και ενημερώθηκε για όλα τα στάδια παραγωγής της μπίρας. Από το πώς γίνεται η παραλαβή, η αποθήκευση και εν γένει η επεξεργασία του βυνοποιήσιμου κριθαριού, μέχρι το τελικό προϊόν μέσα στη φιάλη, το κουτάκι και το βαρέλι.
Επειδή όμως μπίρα χωρίς πρώτη ύλη δεν μπορεί να γίνει, νωρίτερα, σε ένα ταξίδι στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, η εκπομπή παρακολούθησε το αλώνισμα του κριθαριού και με τη βοήθεια παραγωγών και γεωπόνων πήρε πληροφορίες για τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, τις καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται μια ποιοτική παραγωγή, τι ισχύει με τη λίπανση και τη φυτοπροστασία και τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει το σπυρί για να γίνει αποδεκτό από τις ζυθοποιίες.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|