|
Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025
Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη, κατά το δυνατόν, ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων, όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση, πως στη συντριπτική μας πλειονότητα καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πώς παράγονται, τι μας προσφέρουν διατροφικά και πώς διατηρούνται πριν την κατανάλωση.
Δείτε σήμερα:
«Μετάξι»
Eπεισόδιο 8
Σηροτροφία, μετάξι και Σουφλί εδώ και αιώνες έχουν καταστεί έννοιες ταυτόσημες. Οι πρώτες ιστορικές αναφορές που συνδέουν την ακριτική κωμόπολη του Έβρου με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την τέχνη της μεταξουργίας, ανάγονται στο μακρινό 1650 μ.Χ., και σε έναν Τούρκο περιηγητή.
Στο πέρασμα των αιώνων, με διακυμάνσεις άλλοτε ακμής κι άλλοτε παρακμής, η σηροτροφία εξελίχθηκε και έφτασε μέχρι και τις ημέρες μας, εξακολουθώντας να αποτελεί δομικό στοιχείο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, με εμβέλεια αναγνωρισιμότητας, ωστόσο, που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια του Βόρειου Έβρου.
Η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» ταξίδεψε στο φημισμένο Σουφλί και συνάντησε σύγχρονους εκτροφείς μεταξοσκώληκα. Μάθαμε πώς γίνεται η αναπαραγωγή του, ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες, αλλά κι ότι στη διάρκεια του κύκλου ζωής του μεγαλώνει το μέγεθός του έως 10.000 φορές, τρώγοντας αποκλειστικά τρυφερά φύλλα μουριάς. Ακόμη ενημερωθήκαμε για το πώς «χτίζει» το κουκούλι του κι ότι το μήκος της φυσικής ίνας από το οποίο αποτελείται το «σπίτι» του, φτάνει έως και τα 2 χιλιόμετρα.
Ακολουθώντας το «νήμα» του μεταξιού, είδαμε σε τοπικές βιοτεχνίες πώς γίνεται η κλωστή και πώς η ύφανση της φυσικής ίνας και κατόπιν πώς εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια μας η τέχνη της μεταξοτυπίας, πριν τα τελικά προϊόντα πάρουν το δρόμο για να συναντήσουν τον καταναλωτή.
Τα ελληνικά μεταξωτά υφάσματα και αξεσουάρ, όπως ενημερωθήκαμε, έχουν καλή φήμη στην αγορά, τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή, με επίκεντρο την Ευρώπη και φημισμένους οίκους μόδας.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|