ΔΕΥΤΕΡΑ  23/12/2024
03:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Από το Χωράφι, στο Ράφι   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Διατροφή




Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025

Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη, κατά το δυνατόν, ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων, όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση, πως στη συντριπτική μας πλειονότητα καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πώς παράγονται, τι μας προσφέρουν διατροφικά και πώς διατηρούνται πριν την κατανάλωση.

Δείτε σήμερα: «Σπαράγγι»
Eπεισόδιο 2

Προϊόν κυρίως με εξαγωγικό προσανατολισμό, το σπαράγγι αποτελεί μια καλλιέργεια με μακρά παράδοση στην ελληνική ύπαιθρο. Αν και τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση των αγροτών με το προϊόν ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης, υπάρχουν, ακόμη, «θύλακες» αντίστασης, που όχι μόνο δεν εγκαταλείπουν την καλλιέργεια, αλλά την αναπτύσσουν.
Η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» βρέθηκε στον Μεγαπλάτανο της Αλμωπίας, ένα μικρό χωριό στην Πέλλα και συνομίλησε με παραγωγούς – μέλη του τοπικού δραστήριου συνεταιρισμού. Μάθαμε ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες και από πού τις προμηθεύονται οι παραγωγοί, ποια είναι η διαφορά μεταξύ λευκών και πράσινων σπαραγγιών, γιατί κατασκευάζονται χωμάτινα «σαμαράκια» στα χωράφια, τι φροντίδες απαιτεί μια φυτεία και με τι κόστος, ποιος ο ρόλος της ευφυούς γεωργίας και πότε είναι η περίοδος συλλογής.
Κατόπιν μεταφερθήκαμε στο συσκευαστήριο του συνεταιρισμού, όπου ενημερωθήκαμε για τις διαδικασίες και τις συνθήκες τυποποίησης του προϊόντος, τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας, τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται για να μπορεί το ελληνικό σπαράγγι να κάνει διεθνή καριέρα, αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγονται μελλοντικά.



Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

 Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός < Προηγούμενο
Επόμενο > [K8] Κυριακή στο Χωριό Ξανά  (Δ' Kύκλος) (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά