|
Η σειρά παρουσιάζει τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία, που επηρέασε και διαμόρφωσε το έργο τους.
Δείτε σήμερα:
«Κώστας Βάρναλης» (Αφιέρωμα 50 χρόνια από το θάνατό του)
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του ποιητή Κώστα Βάρναλη (γενν. 1883 – πέθ. 1974).
Παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή του, τις σπουδές του στην Ελλάδα και τη Γαλλία, τη συμμετοχή του στον αγώνα των δημοτικιστών και στον διορισμό του ως καθηγητή στη δημόσια εκπαίδευση.
Γίνεται αναφορά στις τρεις περιόδους του ποιητικού του έργου: στη συμβολιστική περίοδο (1908-1918), όπου συνθέτει κυρίως σονέτα, στην περίοδο η οποία σηματοδοτείται από το ποίημα «Προσκυνητής» (1919) και τέλος στην περίοδο από το 1922 και μετά, κατά την οποία οριστικοποιείται η μεταστροφή του στον διαλεκτικό υλισμό και τον μαρξισμό, μεταστροφή που αντανακλάται στην ποίησή του.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην παύση του από τη δημόσια εκπαίδευση το 1925 λόγω της σύνθεσής του «Το φως που καίει», όπου γίνεται πλέον εκφραστής του λούμπεν προλεταριάτου.
Σχολιάζεται το μείζον έργο του «Σκλάβοι Πολιορκημένοι» (1927), το οποίο εντάσσεται στην αντιπολεμική φιλολογία της εποχής και άσκησε μεγάλη επίδραση στους ομοτέχνους του.
Αναφορά γίνεται επίσης στην ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής, αλλά και στο αξιόλογο πεζογράφημά του «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη».
Στη διάρκεια της εκπομπής το έργο του ποιητή αποτιμούν ομότεχνοί του και κριτικοί λογοτεχνίας, ενώ προβάλλεται πλούσιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό από τα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την εποχή του. Περιλαμβάνεται επίσης ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Κώστας Βάρναλης διαβάζει ποιήματά του, καθώς και πλάνα αρχείου από τη βράβευσή του με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1959.
Σκηνοθεσία: ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ
Επιλογή κειμένων: ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΔΕΛΗΣ
Φωτογραφία: ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
Ηχοληψία: ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Μακιγιάζ: ΦΑΝΗ ΑΛΕΞΑΚΗ
Αφήγηση: ΛΥΔΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Οργάνωση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΤΙΜΟΣ
Μουσική τίτλων: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΠΑΧ
Κείμενο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ
Μοντάζ-Μιξάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΕΜΗΣ
Συνεργάστηκαν: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΕΛΚΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΓΚΟΥΛΗΣ
Έρευνα: ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ
Συνεργάτες εξωτερικού: RADU GAΙNA, NIYAZI DALYANCI Προμήθεια αρχειακού υλικού:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ
http://goo.gl/6b0JBl
|
|