ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  01/11/2024
23:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Υστερόγραφο   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Πολιτισμός


Έτος παραγωγής: (2021)



Αν επιχειρήσουμε μία ενδοσκόπηση στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο των τελευταίων δέκα χρόνων, περίοδος που ασφαλώς συμπίπτει με την οικονομική, κοινωνική και πνευματική κρίση στη χώρα μας, διαπιστώνουμε εύκολα ότι απουσιάζουν οι σταθερές αξίες.

Οι τηλεοπτικές “άγκυρες” που θα διαμορφώσουν μία οργανική σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό. Και είναι αυτή ακριβώς η ιδιαίτερη σχέση με το κοινό, που αποτελεί πάντα το μυστικό πίσω από κάθε επιτυχημένο τηλεοπτικό εγχείρημα.

Η ΕΡΤ έχει να επιδείξει, στα πολλά χρόνια της λειτουργίας της, κάποιους τέτοιους τηλεοπτικούς φάρους που στηρίχθηκαν στην ποιότητα έχοντας παράλληλα κατακτήσει αυτή την προνομιακή σχέση με το κοινό ώστε εκείνο να αναμένει με αγωνία, σε μία σχεδόν “συνωμοτική” συνθήκη, την ημέρα και την ώρα της προβολής.

Το «Υστερόγραφο» φιλοδοξεί να αναδείξει αξίες που είναι ακόμη ζωντανές στον τόπο μας δημιουργώντας ταυτοχρόνως απαιτητικούς και ενεργούς τηλεθεατές μέσα από μία φιλμική γραφή που θα επιδιώξει να αποκαλύψει την αλήθεια και την ποίηση της πραγματικότητας.

Όλοι σχεδόν οι σκηνοθέτες του Υστερόγραφου προέρχονται από τη μεγάλη παράδοση του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ με σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι οι: Λάκης Παπαστάθης, Εύα Στεφανή, Γιώργος Σκεύας, Ηλίας Γιαννακάκης, Αποστολία Παπαϊωάννου, Γιώργος Κραββαρίτης. Ήδη, εδώ και δεκαετίες, κυρίως μέσα από την εκπομπή «Παρασκήνιο», έχουν δημιουργηθεί αφηγηματικοί τρόποι που συνδυάζουν επιτυχώς την κινηματογραφική εμπειρία του ντοκιμαντέρ με την τηλεοπτική αφήγηση. Έχει δημιουργηθεί μία αφηγηματική παράδοση από νέους και παλαιότερους σκηνοθέτες που μπορούν να εντάξουν σε μία τηλεοπτική εκπομπή πρόσωπα και θέματα της «άλλης Ελλάδας», της πνευματικής Ελλάδας, που συνήθως απουσιάζει από την τηλεόραση.


Δείτε σήμερα: «Θανάσης Βαλτινός: Αλήθειες, Ψέματα, Τεχνάσματα»

(Η εκπομπή μεταδίδεται στη μνήμη του Θανάση Βαλτινού)

Ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε στο χωριό Καράτουλα της Κυνουρίας.
Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο.
Έχει μεταφράσει αρχαίους Τραγικούς.
Από το 2008 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Στις τρεις συναντήσεις του με το συνεργείο του ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΥ, ο Θ. Βαλτινός αφηγείται πώς ακριβώς πρωτοσυναντήθηκε με τη λογοτεχνία σ΄ ένα φαρμακείο του Γυθείου, μέσα στην Κατοχή, πώς έζησε τη νεότητά του στην Αθήνα, πώς μπλέχτηκε με τον κινηματογράφο, πώς πάλεψε με τις προκλήσεις της ελληνικής γλώσσας επί έξι και πλέον δεκαετίες.

Στα 89 του χρόνια, ο Βαλτινός εξακολουθεί να είναι ένας τολμηρός παρατηρητής των ανθρώπινων αντιφάσεων.



Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάκου
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Μοντάζ: Κατερίνα Ευαγγελάκου
Πρωτότυπη Μουσική - Επιμέλεια Μουσικής: Σήμη Τσιλαλή
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αμαλία Στολάτη
Εκτέλεση Παραγωγής: Modus Productions Βασίλης Κοτρωνάρος


(Νέο Επεισόδιο)
Επόμενο > [K12] 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Νέο Επεισόδιο)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά