|
Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025
Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενής τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη, κατά το δυνατόν, ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων, όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση, πως στη συντριπτική μας πλειονότητα καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πώς παράγονται, τι μας προσφέρουν διατροφικά και πώς διατηρούνται πριν την κατανάλωση.
Δείτε σήμερα:
«Αφρόψαρα»
Eπεισόδιο 3
Η μικρή και η μεσαία αλιεία στην Ελλάδα αντέχει τις… φουρτούνες και ξέρει πώς να αποφεύγει τους υφάλους και τους σκοπέλους, που όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια απειλούν τη ρότα της.
Ο κλάδος, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει δυναμική και διαδραματίζει κομβικό ρόλο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλύπτοντας ένα μέρος της ζήτησης που υπάρχει από το καταναλωτικό κοινό, αλλά και τη βιομηχανία κονσέρβας, για αφρόψαρα όπως είναι ο γαύρος και η σαρδέλα.
Η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» επιβιβάστηκε σε ένα Γρι–Γρι, με αφετηρία το λιμάνι της Νέας Περάμου στην Καβάλα, έπλευσε ολονυχτίς ανοικτά της Θάσου, στο Θρακικό Πέλαγος, και μαζί με το πλήρωμα του καϊκιού έριξε τα δίχτυα για να ψαρέψει γαύρο.
Μεσοπέλαγα πληροφορηθήκαμε για τα μυστικά του ψαρέματος, για τις δυσκολίες του επαγγέλματος, την αύξηση του λειτουργικού κόστους, τη δυστοκία εύρεσης εργατικού δυναμικού, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη συμπεριφορά των αφρόψαρων, αλλά και για τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων λόγω και της υπεραλίευσης.
Με το σκοτάδι να μας ακολουθεί κατά την επιστροφή μας στο λιμάνι, συνοδεύσαμε τη ψαριά στο ταξίδι της προς τη μονάδα μεταποίησης. Εκεί ενημερωθήκαμε για τον τρόπο επεξεργασίας των αφρόψαρων, τις διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας που ακολουθούνται.
Είδαμε επίσης πώς γίνεται η παστερίωση, η συσκευασία και η αποστείρωση της κονσέρβας, πριν παλετοποιηθεί και πάρει το δρόμο για το ράφι του σούπερ μάρκετ, ενώ μάθαμε και πώς θα ξεχωρίζουμε εκείνες που δεν πρέπει να καταναλώσουμε.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|