|
Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».
Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.
Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.
Δείτε σήμερα:
«Σωτήρης Σόρογκας (ζωγράφος)»
Μια σπάνια πορεία ζωής και έργου καταγράφεται στην αυτοβιογραφική ταινία του ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα.
Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη ατομική του έκθεση το 1972, ο δημιουργός εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας.
Με όραμα, συνείδηση, προσανατολισμό και με σπάνια αίσθηση εκφράζει με τη ζωγραφική το ποιητικό του σύμπαν.
Με μεγάλη ευαισθησία και συμβολισμούς, αιχμαλωτίζει και εξωτερικεύει το ιδανικό-στοχαστικό δικό του προσωπικό ύφος.
Σύμβολα μνήμης, με την αίσθηση της σιωπής, αποτελούν τα έργα του ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα. Δημιουργός μιας σπάνιας αντίληψης που προσδιορίζει εποχές, αλήθειες και αναζητήσεις, όπου το παρελθόν, το παρόν και μέλλον συνιστούν μιαν αδιάκοπη συνέχεια της ταυτότητας και της παράδοσης, της αλήθειας και της ελληνικότητας.
Ο Σωτήρης Σόρογκας χαρακτηρίζεται ως ο ποιητής της εικόνας, που προσδιορίζει στο κάθε έργο, σε κάθε θεματική ενότητα με πληρότητα ένα διάλογο: του δημιουργού με τον εαυτό του και με ολόκληρο τον κόσμο.
Ένας δημιουργός, όπως ο Σόρογκας, συνιστά υπόδειγμα ενός ολοκληρωμένου πνευματικού ανθρώπου και με τα πεζά κείμενά του, πέρα από το σπάνιο διαχρονικό του έργο, όπως με τα «Κείμενα - για πρόσωπα και βιβλία» και «Αισθητική γεωγραφία».
Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης
|
|