ΚΥΡΙΑΚΗ  29/09/2024
11:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Μονόγραμμα   (E)   
Ενημέρωση / Βιογραφία




Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.

Δείτε σήμερα: «Χριστόφορος Χαραλαμπάκης»

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης μελετά πάνω από σαράντα χρόνια την ιστορική πορεία και εξέλιξη της Ελληνικής, που είναι η αρχαιότερη γλώσσα της Ευρώπης.
Ζυμωμένος με τη γλωσσική και λαϊκή παράδοση της Κρήτης, μπήκε στα μυστικά της προφορικότητας, μελέτησε τις νεοελληνικές διαλέκτους και έδειξε με ποιο τρόπο οι καταξιωμένοι ποιητές μας, με πρώτο και καλύτερο τον Διονύσιο Σολωμό, ανανέωσαν τη νεοελληνική λογοτεχνική γλώσσα, αντλώντας στοιχεία από το στόμα των απλών ανθρώπων της υπαίθρου.
Μελέτησε τη γλώσσα κορυφαίων Νεοελλήνων
λογοτεχνών, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν οι: Μακρυγιάννης, Παπαδιαμάντης, Κονδυλάκης, Παλαμάς, Καζαντζάκης, Πρεβελάκης, Σεφέρης και Ελύτης.
Ο καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης γεννήθηκε στην Ανατολή Ιεράπετρας Κρήτης, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και
συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Κολωνίας και Χαϊδελβέργης και ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.
Ο καθηγητής Χαραλαμπάκης έζησε για μεγάλα διαστήματα στη Γερμανία, την Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Αυστραλία, έχοντας έτσι την ευκαιρία να μελετήσει γλώσσες, λαούς και πολιτισμούς και να εντάξει τις έρευνές του για την ελληνική γλώσσα σε ένα ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο.
Επί σειρά ετών διετέλεσε αρχικά καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έργο ζωής για τον ίδιο είναι το νέο έντυπο και ηλεκτρονικό «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής» που του ανέθεσε η Ακαδημία Αθηνών, με το οποίο ασχολείται τα τελευταία χρόνια. Το σημαντικό αυτό έργο είναι μια τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία αντικατοπτρίζει τον δυναμισμό και την εκφραστική πληρότητα της γλώσσας μας.



Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Μαρία Μανώλη
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

Επόμενο >  Ειδήσεις - Αθλητικά - Καιρός

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά