|
Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».
Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.
Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.
Δείτε σήμερα:
«Χρήστος Ζερεφός»
Σημαντική η παρουσία και το έργο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα του καθηγητή της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Ακαδημαϊκού Χρήστου Ζερεφού. Επιστήμονας με διεθνές κύρος, με προσφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της ύπαρξης της ίδιας της ζωής του ανθρώπου.
Το ατμοσφαιρικό μας περιβάλλον αποτελεί το προστατευτικό μας περίβλημα για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας. Τόσο η σύσταση όσο και οι διάφορες φυσικές παράμετροι που χαρακτηρίζουν την κατάσταση της ατμόσφαιρας μεταβάλλονται συνεχώς. Οι μεταβολές αυτές άλλοτε εξελίσσονται αργά και άλλοτε γρήγορα και μερικές φορές βίαια. Τις τελευταίες δεκαετίες η παρέμβαση του ανθρώπου στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον έγινε κατανοητή από την αραίωση του στρώματος του όζοντος, την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου και, βεβαίως, την επιδείνωση του φωτοχημικού νέφους. Αυτά τα φαινόμενα ερευνά και αναδεικνύει με το έργο του ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός. Έργο ιερό από τον επιστήμονα που κυριολεκτικά έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προσπάθεια να αποδείξει και να προειδοποιήσει για τους κινδύνους από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Φυσική και στη Μετεωρολογία και απέκτησε με άριστα τον τίτλο του Διδάκτορα των Φυσικών Επιστημών το 1977. Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών των Η.Π.Α. και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Καθηγητής σε Πανεπιστήμια όπως: στο Boston University, στο University Minnesota, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2006 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2007 του απενεμήθη μαζί με άλλους (Al Gore και Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή - IPCC) το Nobel Ειρήνης.
Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη
Δημοσιογραφική επιμέλεια :Ιωάννα Κολοβού
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης
|
|