ΚΥΡΙΑΚΗ  07/07/2024
10:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Μονόγραμμα   (E)   
Ενημέρωση / Βιογραφία




Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.

Δείτε σήμερα: «Ιάκωβος Καμπανέλλης» 2ο Μέρος

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί το δεύτερο μέρος της εκπομπής “ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ” που είναι αφιερωμένη στον θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβος Καμπανέλλη.
Στη συνέχεια της αφήγησής του ο Ι. Καμπανέλλης αναφέρεται στο θεατρικό είδος με το οποίο ασχολήθηκε και παρουσιάζει τις προσωπικές του απόψεις για τη διαδικασία της θεατρικής συγγραφής. Κατόπιν, μιλάει για την περίοδο που συνεργάστηκε στις εκπομπές θεάτρου του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και τη δουλειά του σε σχέση με τη διασκευή θεατρικών έργων από το κλασικό, νεοκλασικό και νεότερο δραματολόγιο (1950-1966). Αφηγείται πώς η γνωριμία του με τη νεοεμφανιζόμενη τότε ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη στάθηκε η αφορμή για να γράψει τη «Στέλλα», έργο που προοριζόταν για το θέατρο, αλλά γνώρισε την επιτυχία μέσω της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη. Κάνει μνεία επίσης στη συνεργασία του με τον Νίκο Κούνδουρο στην ταινία «Ο Δράκος» (1955), καθώς και στα έργα του «Το Κανόνι και το Αηδόνι»(1968-1969) και «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» (1973).
Στο τελευταίο μέρος, ο συγγραφέας αναφέρεται στις ρίζες της καταγωγής του και μεταφέρει μνήμες από τα παιδικά του χρόνια στον γενέθλιο τόπο του, τη Νάξο. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρακολουθούμε αποσπάσματα από τις ταινίες και τα θεατρικά του έργα. Την εκπομπή προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.



Σκηνοθεσία: ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ
Δημοσιογραφική επιμέλεια: ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ
Μουσική επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Συνεργάτης σκηνοθέτης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΠΥΛΑΣ
Διεύθυνση Παραγωγής: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Φωτογραφία: ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΟΒΑΤΖΗΣ
Ηχολήπτης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσική σήματος: ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Σύνθεση εικόνας – μίξη ήχου: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΡΓΕΤΗΣ

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Επόμενο > [K8] Παρασκήνιο - ΕΡΤ Αρχείο (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά