ΚΥΡΙΑΚΗ  30/06/2024
11:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Μονόγραμμα   (E)   
Ενημέρωση / Βιογραφία




Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.

Δείτε σήμερα: «Ιάκωβος Καμπανέλλης» 1ο Μέρος

Σε αυτή την εκπομπή “ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ”, αποτελούμενη από δύο μέρη, αυτοσυστήνεται ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης. Στο Α' μέρος, ο συγγραφέας μιλάει για τους τόπους έμπνευσης στη συγγραφή των θεατρικών του έργων και για την ταύτιση του κοινού με τους χαρακτήρες των έργων του. Αφηγείται την εμπειρία της πρώτης θεατρικής παράστασης που παρακολούθησε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και περιγράφει πώς έγινε η αιτία για να αρχίσει να γράφει κείμενα για το θέατρο. Αναφέρεται, επίσης, στις πρώτες του θεατρικές παραστάσεις, το 1950 με τον θίασο Αδαμάντιου Λεμού και το 1955 στο Εθνικό Θέατρο.
Περιγράφει τα νεανικά του χρόνια στο Μεταξουργείο και τα ερεθίσματα των έργων του, τα οποία διαπνέονται από μια βαθιά πολιτική και κοινωνική ανησυχία. Εξηγεί πώς η μεταπολεμική κοινωνική εμπειρία και συλλογική μοίρα τον διαμόρφωσαν και καθόρισαν το συγγραφικό του έργο, κάνοντας λόγο για το “δημόσιο χαρακτήρα” των έργων του και το πολυπρόσωπο θέατρο. Αναφέρεται επίσης, στην εμπειρία του των δυόμισι χρόνων κράτησής του στο αυστριακό στρατόπεδο συγκέντρωσεως του Μαουτχάουζεν, καθώς υπήρξε ένας από τους επιζώντες, και μιλά για τους Έλληνες που βρέθηκαν εκεί.
Στη διάρκεια της εκπομπής, παρακολουθούμε πλάνα από προσωπικές φωτογραφίες, αφίσες και εξώφυλλα βιβλίων του, αλλά και αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις. Επίσης, προβάλλονται στιγμιότυπα από την ιστορική συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη το 1988 στο Μαουτχάουζεν, με τη Μαρία Φαραντούρη, την Έλινορ Μόαβ (Elinor Moav) και την Ανατολικογερμανίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια Γκιζέλα Μάϊ (Gisela May), όπου παρουσίασε το ομώνυμο μουσικό του έργο. Ακούγονται τα μελοποιημένα από τον Θεοδωράκη ποιήματα του πεζογραφήματος “Μαουτχάουζεν” που έγραψε ο Καμπανέλλης. Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.



Σκηνοθεσία: ΗΡΩ ΣΓΟΥΡΑΚΗ
Δημοσιογραφική επιμέλεια: ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ
Μουσική επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Συνεργάτης σκηνοθέτης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΠΥΛΑΣ
Διεύθυνση Παραγωγής: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ
Φωτογραφία: ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΟΒΑΤΖΗΣ
Ηχολήπτης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσική σήματος: ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Σύνθεση εικόνας – μίξη ήχου: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΡΓΕΤΗΣ

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία < Προηγούμενο
Επόμενο > [K12] Στα Σύρματα (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά