|
Η μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Αλησμονώ και χαίρομαι», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Οκτώβριο 2023, περιλάμβανει «Τραγούδια της Ξενιτιάς και της Αγάπης από όλη την Ήπειρο».
Συμμετείχαν 50 μουσικοί από την Ήπειρο, στην πλειοψηφία τους νέοι στην ηλικία, πολυφωνικό συγκρότημα και μεγάλο χορευτικό κλιμάκιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθήνας.
Όλα τα τραγούδια είναι παραδοσιακά όπως και τα ακουστικά όργανα που χρησιμοποιούν οι μουσικοί.
Εκπροσωπήθηκαν οι περιοχές Πωγώνι, Παρακάλαμος, Ζαγόρι, Μέτσοβο, Σούλι/Θεσπρωτία, Συρράκο-Καλλαρύτες από Τζουμέρκα, Κόνιτσα, Μέτσοβο, Γιάννενα και Πρέβεζα.
Καλλιτεχνικοί Σύμβουλοι της παράστασης: Λευτέρης Δρανδάκις, Νίκος Ζέκης, Τάσος Πλίτσης
Υπεύθυνοι παραγωγής : Τεχνότροπον – Artway
Βιντεοσκόπηση – Μοντάζ: Γιώργος Γεωργούλας
Διοργάνωση: Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής
Υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου
Δείτε σήμερα:
«Τραγούδια της Ξενιτιάς»
Τον ανθρώπινο πόνο για την Ξενιτιά, τον «ζωντανό χωρισμό» και τον ξεριζωμό από την πατρίδα, που βίωσαν οι Ηπειρώτες τους τελευταίους αιώνες, εξιστορούν πολυάριθμα τραγούδια που παίζονται και ακούγονται μέχρι σήμερα.
Μερικά από αυτά, περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος της μουσικοχορευτικής παράστασης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και οργάνωσε το «Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής», μια μη κερδοσκοπική εταιρία με έδρα το Ζαγόρι.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται τρεις διαφορετικές μεν, αλλά αλληλένδετες φωνές που μας εισάγουν στον κόσμο του ηπειρώτικου ήχου: έναυσμα δίνει η «φωνή της φύσης», ακολουθεί η «φωνή του ανθρώπου» και στη συνέχεια επέρχεται η ολοκλήρωση με τη «φωνή των μουσικών οργάνων».
Ακολουθούν τραγούδια που αναφέρονται στην αγωνία πριν την αναχώρηση για την ξενιτιά, στα καραβάνια και στα καράβια που μετέφεραν τους ξενιτεμένους, στον πόνο όσων μένουν πίσω, στη μοναξιά και στη νοσταλγία των ξενιτεμένων, στη λαχτάρα τους να επιστρέψουν στον τόπο τους και τέλος στη χαρμόσυνη επιστροφή τους.
Πρωταγωνιστούν πενήντα οργανοπαίκτες και τραγουδιστές από την Ήπειρο και ογδόντα πέντε χορεύτριες και χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων της Αθήνας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νέοι στην ηλικία και κατέδειξαν επάξια με πόσο σεβασμό αλλά και πάθος συμβάλλουν στη διατήρηση της παραδοσιακής μουσικής και της χορευτικής παράδοσης της Ηπείρου. Πλαισιώθηκαν από παλαίμαχους τραγουδιστές από διάφορες περιοχές της Ηπείρου, ενώ στην παράσταση συμμετείχε και το πολυφωνικό συγκρότημα «Ήνορο».
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|