|
Το «ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – Ιστορίες της πόλης», στον 2ο κύκλο του, συνεχίζει μέσα από την ΕΡΤ2 το συναρπαστικό τηλεοπτικό του ταξίδι σε ρεύματα, τάσεις, κινήματα, ιδέες και υλικά αποτυπώματα που γέννησε και εξακολουθεί να παράγει ο αθηναϊκός χώρος στα πεδία της μουσικής, της φωτογραφίας, της εμπορικής και κοινωνικής ζωής, της αστικής φύσης, της αρχιτεκτονικής, της γαστρονομίας…
Στα 16 ολόφρεσκα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ που θέτει στο επίκεντρό της το «γνωστό άγνωστο στόρι» της ελληνικής πρωτεύουσας, το κοινό παρακολουθεί μεταξύ άλλων την Αθήνα να ποζάρει στο φωτογραφικό φακό παλιών και νέων φωτογράφων, να γλυκαίνεται σε ζαχαροπλαστεία εποχής και ρετρό «γλυκοπωλεία», να χιλιοτραγουδιέται σε δημιουργίες δημοφιλών μουσικών και στιχουργών, να σείεται με συλλεκτικά πλέον βινύλια από τα vibes της ανεξάρτητης μουσικής δισκογραφίας των ‘80s, να αποκαλύπτει την υπόγεια πλευρά της με τις μυστικές στοές και τα καταφύγια, να επινοεί τα εμβληματικά της παγκοσμίως περίπτερα, να υποδέχεται και να αφομοιώνει τους Ρωμιούς της Πόλης, να φροντίζει τις νεραντζιές της και τα άλλα καρποφόρα δέντρα της, να αναζητεί τους χαμένους της συνοικισμούς, να χειροκροτεί τους καλλιτέχνες των δρόμων και τους ζογκλέρ των φαναριών της…
Στη 2η σεζόν του, το «ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – Ιστορίες της πόλης» εξακολουθεί την περιπλάνησή του στον αστικό χώρο και χρόνο, περνώντας από τα κτίρια-τοπόσημα στις πίσω αυλές κι από τα μνημεία στα στέκια και τις γωνιές ειδικού ενδιαφέροντος, ζουμάροντας πάντα και πρωτίστως στους ανθρώπους. Πρόσωπα που χάραξαν ανεπαίσθητα ή σε βάθος την κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας και άφησαν το ίχνος τους στην κουλτούρα της αφηγούνται στο φακό τις μικρές και μεγάλες ιστορίες τους στο κέντρο και τις συνοικίες της.
Κατά τον τρόπο που ήδη αγάπησαν οι πιστοί φίλοι και φίλες της σειράς, ιστορικοί, κριτικοί, κοινωνιολόγοι, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, δημοσιογράφοι, αναλυτές σχολιάζουν, ερμηνεύουν ή προσεγγίζουν υπό το πρίσμα των ειδικών τους γνώσεων τα θέματα που αναδεικνύει ο 2ος κύκλος του «ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – Ιστορίες της πόλης», συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην κατανόηση, το στοχασμό και ενίοτε τον αναστοχασμό του πολυδιάστατου φαινομένου που λέγεται «Αθήνα».
Δείτε σήμερα:
«Χορτοφαγική και βίγκαν Αθήνα»
Eπεισόδιο 12
Στα άφθονα πλέον βίγκαν (vegan) και χορτοφαγικά στέκια της Αθήνας περιπλανιέται ο φακός του Κλεινόν Άστυ – Ιστορίες της πόλης στο επεισόδιο «Χορτοφαγική και βίγκαν Αθήνα».
Μα πότε έγινε αυτή η «πράσινη» έκρηξη και η «πρωτεύουσα της σούβλας» μετατράπηκε σε μια ευρωπαϊκή πόλη άκρως φιλική στο βιγκανισμό και τους vegetarians;
Εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία, παγωτατζίδικα σερβίρουν λιχουδιές αποκλειστικά από υλικά φυτικής προέλευσης, ενώ εξειδικευμένα σούπερ μάρκετ διακινούν τυποποιημένα -και όχι μόνο- προϊόντα για όσους απέχουν από τις ζωικές πρώτες ύλες.
Την ίδια στιγμή, φεστιβάλ με χιλιάδες επισκέπτες προωθούν ιδέες, προτάσεις και ένα lifestyle που σέβεται τα δικαιώματα των ζώων, προσπαθεί να φρενάρει την κλιματική αλλαγή και ενδιαφέρεται για το μέλλον του πλανήτη.
Στο μεταξύ, αυξάνονται και πληθύνονται οι σεφ, οι ακτιβιστές κι ακτιβίστριες, οι διαιτολόγοι, οι bloggers που δραστηριοποιούνται στο χώρο του βιγκανισμού και της χορτοφαγίας.
Είναι μόδα που θα περάσει ή ήρθε για να μείνει; Πόσο ταιριάζει με την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα;
Ποιο ρόλο παίζει το διαδίκτυο στη διάδοση της plant-based διατροφής;
Πόσα είδη χορτοφάγων υπάρχουν και πόσο ταυτίζεται η βίγκαν με την υγιεινή κουζίνα;
Μπορούν τα παιδιά να υιοθετούν μια σκληρή χορτοφαγική δίαιτα και πόσα ζητήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι βίγκαν γονείς;
«Είναι μισάνθρωποι», «φωνακλάδες» και «έχουν πολλά νεύρα»: πώς και γιατί προέκυψαν τα στερεότυπα για τους βίγκαν και πόσο ισχύουν τελικά;
Απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά ακόμη δίνουν οι διαλεχτοί καλεσμένοι και καλεσμένες του επεισοδίου, πολλοί εκ των οποίων αποκαλύπτουν στο κοινό ποια ήταν εκείνη η καθοριστική στιγμή στη ζωή τους που τους έκανε «να κόψουν μαχαίρι το κρέας».
Συμμετέχουν και μιλούν για τη «Χορτοφαγική και βίγκαν Αθήνα» με αλφαβητική σειρά οι:
Νικόλαος Γαϊτάνος (Vegan Chef), Σοφία Κανέλλου (Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc στη Χορτοφαγική Διατροφή), Πέννυ Καρέα (Συνιδιοκτήτρια The Vegan Fairies), Αντωνία Ματάλα (Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Αλκαίος Μιχαήλ (Αρχιτέκτονας), Φώτης Πατίκας (Bamboo Vegan Shop), Δημήτρης Πέππας (Υπ. Διδάκτωρ Παν. Αθηνών – Διατροφογενετική), Άρης Πολυχρονάκης (Ιδιοκτήτης Εστιατορίου), Αλεξάνδρα Σαρηγιάννη (Συνιδιοκτήτρια The Vegan Fairies), Έλλη Στούρνα (Συνδιοργανώτρια Vegan Life Festival), Παναγιώτης Χαλόφτης (Συνδιοργανωτής Vegan Life Festival), Νίκος Χαραλαμπίδης (Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace), Lady Papaya (Δημοσιογράφος – Blogger), Madame Ginger (Food Blogger)
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Β’ Κάμερα: Φίλιππος Ζαμίδης
Μοντάζ: Κωστής Κοντόπουλος
Ηχοληψία: Σπύρος Αραβοσίτας
Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης
Σύνταξη: Χριστίνα Τσαμουρά - Δώρα Χονδροπούλου
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Νάσα Χατζή
Οργάνωση Παραγωγής: Ήρα Μαγαλιού - Στέφανος Ελπιζιώτης
Μουσική Τίτλων: Φοίβος Δεληβοριάς
Τίτλοι αρχής και γραφικά: Αφροδίτη Μπιτζούνη
Εκτέλεση Παραγωγής Μαρίνα Δανέζη
Παραγωγή ΕΡΤ ΑΕ 2021
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|