|
Σειρά εκπομπών για την Σύγχρονη Τέχνη, με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου.
«Η Εποχή των Εικόνων», η μοναδική εκπομπή για την σύγχρονη τέχνη στην Ελληνική τηλεόραση συμπληρώνει 19 χρόνια παρουσίας (2003-2022) μέσα από τη Δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ.
Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, κατέγραψε πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα στην τέχνη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας σχέσεις και συνεργασίες ανάμεσα στη χώρα μας και σε σημαντικά μουσεία, καλλιτέχνες, εκθέσεις, μπιενάλε, αλλά και τρόπους αντίληψης του σύγχρονου κόσμου.
Σπουδαίοι καλλιτέχνες μίλησαν για το έργο τους στην εκπομπή, ενώ ιστορικοί τέχνης, επιμελητές και διευθυντές μουσείων απ ’όλο τον κόσμο κατέθεσαν τις απόψεις τους για την σύγχρονη τέχνη και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει ζητήματα της εποχής. Ο θεατής, μέσα από την εκπομπή, έγινε κοινωνός των πολιτιστικών γεγονότων και συμμέτοχος στον στοχασμό πάνω στη διαλεκτική σχέση τέχνης και κοινωνίας.
Από το 2003 ως σήμερα Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ έχει δημιουργήσει:
Ένα σπάνιο εθνικό και διεθνές οπτικοακουστικό αρχείο.
Μια συνεργασία με την ΑΣΚΤ για την αξιοποίησή του ως εκπαιδευτική πλατφόρμα.
Δύο βιβλία διαλόγου με απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις:
«Για τα πράγματα που λείπουν» εκδ. ΑΓΡΑ και «Ρωτώντας» εκδ. ΙΣΕΤ.
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, εικαστικός η ίδια, που δημιούργησε την ιδέα της «Εποχής Των Εικόνων», την επιμελείται και την παρουσιάζει ερευνώντας την διεθνή εικαστική σκηνή και τη σύγχρονη απόδοση των εικόνων έχοντας μαζί της ικανούς και δημιουργικούς συνεργάτες, για το καλύτερο δυνατό οπτικό αποτέλεσμα.
«Η Εποχή των Εικόνων» ενεργοποιεί την διάθεση των πολιτών για επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, τα μουσεία και την διευρυμένη ματιά στα ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες μέσα από την καλλιτεχνική προσέγγιση, ενώ η ΕΡΤ μέσα από την εκπομπή είναι παρούσα σε μεγάλα διεθνή γεγονότα όπως οι Μπιενάλε, οι σημαντικές εκθέσεις διεθνών καλλιτεχνών, αλλά και ο σχηματισμός αρχείου.
Ταυτόχρονα, ενισχύει την εικόνα της και το ρόλο της στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού εντός και εκτός της χώρας.
Ας σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει ως τώρα, υπό την έννοια μιας συστηματικής ανάγνωσης των σημείων του καιρού μας μέσα από μια τηλεοπτική σειρά για τη σύγχρονη τέχνη.
Ο φετινός κύκλος συνεχίζει αυτή την πορεία με νέα επεισόδια και σημαντικούς γνωστούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς ενώ ταξιδεύει στην 59η Μπιενάλε Βενετίας και στην Ύδρα για να συναντήσει τον Jeff Koons, παρουσιάζει τις νέες εκθέσεις του ΕΜΣΤ, το ιστορικό και τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Β.και Ε. Γουλανδρή, καταγράφει τη μεγάλη Δωρεά του Δ.Δασκαλόπουλου σε 4 διεθνή μουσεία και επί πλέον συναντά Έλληνες καλλιτέχνες με λαμπρή πορεία στην σκηνή της σύγχρονης τέχνης και της αρχιτεκτονικής.
"Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ" συνεχίζει την σύνδεση με το κοινό της κάτω από τους ίδιους όρους υψηλού περιεχομένου αλλά ταυτόχρονα μέσα από μια ανανεωμένη δομή που στοχεύει: -στην ευρύτερη απήχηση του προϊόντος προς κοινωνικές ομάδες που δεν συνδέονται άμεσα με την τέχνη -σε θεματικές εκπομπές γύρω από ζητήματα που αυτή την περίοδο απασχολούν την κοινωνία --στην έμφαση σύνδεσης της τέχνης με τα σύγχρονα κοινωνικά, ιστορικά, γεωπολιτικά, οικολογικά ζητήματα.
Δείτε σήμερα:
«Jeff Koons “Apollo”- Ύδρα, Σφαγεία-ΔΕΣΤΕ-Δάκης Ιωάννου»
Eπεισόδιο 1
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά τον Αμερικανό πολυσυζητημένο καλλιτέχνη Jeff Koons στην Ύδρα, για μια συνολική ανασκόπηση στο έργο του με αφορμή την έκθεσή του “Apollo” στα Σφαγεία.
O Jeff Koons μιλά για την έκθεση-εγκατάσταση με νέα του γλυπτά μαζί με αντικείμενα που επιλέχθηκαν από τον καλλιτέχνη για να εμπλέξουν το θεατή σε έναν μεταφυσικό διάλογο μεταξύ του σύγχρονου και του αρχαίου.
Η έκθεση έγινε μετά είκοσι χρόνια από την τελευταία ατομική έκθεση του Jeff Koons στην Ελλάδα.
Στη συζήτηση αναλύονται τα επί μέρους στοιχεία της έκθεσης με κέντρο το γλυπτό Απόλλων Κιθάρα (2019–2022).
Το πολύχρωμο animatronic γλυπτό έχει ύψος πάνω από 2,3 μέτρα. Οι τοίχοι μέσα στο Σφαγείο έχουν μεταμορφωθεί χρησιμοποιώντας ως βάση τις αρχαίες τοιχογραφίες από το Boscoreale, κοντά στην Πομπηία ενώ άλλα στοιχεία που αντιστοιχούν σε αυτήν την εγκατάσταση, δίνουν αφορμή για αναφορές στα ready made αντικείμενα του M. Duchamp.
Πάνω από τα Σφαγεία κυριαρχεί ο Άνεμος του Απόλλωνα Spinner (2020–2022), ένας ανακλαστικός ανεμοστροφέας πλάτους 9,1 μέτρων που υποδέχεται τους ανθρώπους που εισέρχονται στο λιμάνι της Ύδρας.
Ο Jeff Koons απαντά σε ερωτήματα σχετικά με όλο του το έργο και τις pop καταγωγές του, στα υλικά που χρησιμοποιεί, ενώ σχολιάζει εμβληματικά του έργα που τον καθιέρωσαν ως τον πιο ακριβό, αμφιλεγόμενο και εκκεντρικό καλλιτέχνη της Αμερικής και όχι μόνο.
Τέλος, στην συζήτηση συμμετέχει ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου μιλώντας για τη στενή του σχέση με τον καλλιτέχνη από τα πρώτα του βήματα, τη φιλία τους και τη συνεργασία τους.
Σενάριο-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Μοντάζ-Μιξάζ: Μάκης Φάρος
Οπερατέρ: Γρηγόρης Βούκαλης
Ηχολήπτης: Δήμητρα Ξερούτσικου
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός
Βοηθός παραγωγού: Aλεξάνδρα Κουρή
Mακιγιάζ: Χρυσούλα Ρουφογάλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Αποστόλου
Φροντιστήριο: Λίνα Κοσσυφίδου
Επεξεργασία εικόνας/χρώματος: 235/Σάκης Μπουζιάνης
Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy/Πανίνος Δαμιανός
Έρευνα εκπομπής: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Εκτέλεση Παραγωγής: Blackbird Production
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|