ΔΕΥΤΕΡΑ  21/03/2022
01:20 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Η Αυλή των Χρωμάτων (2021-2022) (Νέο Επεισόδιο)   
Ψυχαγωγία / Εκπομπή


Έτος παραγωγής: (2021)



«Η Αυλή των Χρωμάτων», η επιτυχημένη μουσική εκπομπή της ΕΡΤ2, συνεχίζει και φέτος το τηλεοπτικό ταξίδι της…

Σ’ αυτή τη νέα τηλεοπτική σεζόν, με τη σύμπραξη του σπουδαίου λαϊκού μας συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Χρήστου Νικολόπουλου, μαζί με τη δημοσιογράφο Αθηνά Καμπάκογλου, με ολοκαίνουργιο σκηνικό και σε νέα μέρα και ώρα μετάδοσης, η ανανεωμένη εκπομπή φιλοδοξεί να ομορφύνει τα Σαββατόβραδά μας και να «σκορπίσει» χαρά και ευδαιμονία, με τη δύναμη του λαϊκού τραγουδιού, που όλους μάς ενώνει!

Κάθε Σάββατο από τις 10 το βράδυ ως τις 12 τα μεσάνυχτα, η αυθεντική λαϊκή μουσική, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο!

Ελάτε στην παρέα μας να ακούσουμε μαζί αγαπημένα τραγούδια και μελωδίες, που έγραψαν ιστορία και όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει, διότι μας έχουν «συντροφεύσει» σε προσωπικές μας στιγμές γλυκές ή πικρές…

Όλοι μαζί παρέα, θα παρακολουθήσουμε μουσικά αφιερώματα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, με κορυφαίους ερμηνευτές του καιρού μας, με «αθάνατα» τραγούδια, κομμάτια μοναδικά, τα οποία στοιχειοθετούν το μουσικό παρελθόν, το μουσικό παρόν, αλλά και το μέλλον μας.

Θα ακούσουμε ενδιαφέρουσες ιστορίες, οι οποίες διανθίζουν τη μουσική δημιουργία και εντέλει διαμόρφωσαν τον σύγχρονο λαϊκό ελληνικό πολιτισμό.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκπομπής έχει ο έγκριτος μελετητής του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Μπαλαχούτης, ενώ τις ενορχηστρώσεις και τη διεύθυνση ορχήστρας έχει ο κορυφαίος στο είδος του Νίκος Στρατηγός.

Αληθινή ψυχαγωγία, ανθρωπιά, ζεστασιά και νόημα στα Σαββατιάτικα βράδια, στο σπίτι, με την ανανεωμένη «Αυλή των Χρωμάτων»!





Δείτε σήμερα: «Αφιέρωμα στον Θόδωρο Δερβενιώτη»
Eπεισόδιο 13

«Η Αυλή των Χρωμάτων» συνεχίζει τη μουσική της διαδρομή με ένα «Αφιέρωμα στον Θόδωρο Δερβενιώτη».

Η Αθηνά Καμπάκογλου και ο Χρήστος Νικολόπουλος, έχουν ετοιμάσει ένα ταξίδι... στην εποχή της μεγάλης έμπνευσης του διακεκριμένου δημιουργού του γνήσιου λαϊκού τραγουδιού.

Ο μεγάλος συνθέτης είχε συνεργαστεί με κορυφαίους λαϊκούς στιχουργούς και τα κομμάτια τους, που αποδόθηκαν από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές, είχαν μεγάλη απήχηση στο λαϊκό αίσθημα.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος τον περιγράφει όπως τον έζησε: «Τον Θοδωρή τον αγαπώ, πήγαινα στη Σχολή του. Όταν τον γνώρισα ήμουν ακριβώς 16 χρόνων. Μου έδωσε τις συμβουλές του είχε πολλή γνώση, μου έδειξε τους λαϊκούς δρόμους...».

Τα διαχρονικά κομμάτια του ερμηνεύουν στο αφιέρωμα οι εξαίρετοι καλλιτέχνες Νίκος Κουρκούλης, Κέλλυ Κελεκίδου, Μαίρη Μαράντη, Θάνος Τζάνης, Αγνή Καλουμένου.

Στην παρέα μας ο Δημήτρης και ο Σπύρος Δερβενιώτης μάς βοηθούν να ξετυλίξουμε την προσωπικότητα και το έργο του πατέρα τους. Επίσης, η συγγραφέας Τάνια Χαροκόπου, ούσα πάρα πολλά χρόνια συνεργάτιδά του, σκιαγραφεί τον άνθρωπο Δερβενιώτη μέσα από τη δουλειά του και πλέκει το εγκώμιό του. «Ήξερε να συγχωρεί, να συμφιλιώνει, να αγωνίζεται για τους άλλους… Ήταν σπουδαίος σε όλα...Τα τραγούδια του ήταν για τον πατριωτισμό, το άδικο, την ανεργία…»

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης, στο ειδικό ένθετο προχωρά σε ένα ταξίδι στο χρόνο της ζωής του μεγάλου λαϊκού συνθέτη, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 με αρχές του ’60, τότε που ήταν μαέστρος στην Columbia. Κάνει στάση σε τόπους και περιστατικά της μακράς πορείας του Δερβενιώτη και πολύ παραστατικά δίνει τη φυσιογνωμία του ως άνθρωπο και δημιουργό. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στη φιλία, τη συναναστροφή, τις συνεργασίες μαζί του που του χάρισαν τιμή, γνώση και πνευματικό πλούτο.
H προσφορά του Θόδωρου Δερβενιώτη, στο χώρο του πενταγράμμου πέρα από το έργο του ως συνθέτη, δασκάλου του λαϊκού τραγουδιού και μαέστρου, συνδέεται και με πλούσια συνδικαλιστική δράση, αφού για πάνω από δύο δεκαετίες, ήταν πρόεδρος της Ενώσεως Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των δημιουργών.
«Δεν ήθελε το υποτιμημένο νυχτοκάματο, ήθελε την ευημερία των μουσικών», επισημαίνει η Τάνια Χαροκόπου.
«Δεν του πήγαινε η νύχτα, δεν ήθελε να σπαταλιέται σ’ αυτή πια… όταν άρχισε να δημιουργείται η οικογένειά του και δεν άντεχε και αυτή την αδικία με τις απολαβές...» λέει ο γιος του, Σπύρος.

Ο Θόδωρος Δερβενιώτης αφήνει πίσω μια λαμπρή πορεία υπογράφοντας αθάνατες επιτυχίες, που ακούγονται στο αφιέρωμα, όπως: «Μπορεί», «Πάρτε βουνά τον πόνο μου», «Τι να πω και τι να γράψω», «Πόσο μου ’λειψες», «Πάρε τα χνάρια μου», «Κέρνα με γλυκιά μου αγάπη»,
«Το μέγεθος του έργου του πατέρα μας το καταλάβαμε, όταν “έφυγε”. Όλο αυτό… το άφηνε έξω από την οικογένεια. Στο σπίτι ήταν αλλιώς, δεν του άρεσε να βγαίνει, να πίνει, να ξενυχτάει, του άρεσε η φύση, το κυνήγι, απλά πράγματα…».

«Παράπονα και κλάματα», όλα σε στίχους του Κώστα Βίρβου, με τον οποίο αποτέλεσαν δίδυμο τρανών επιτυχιών. «Με τον Θόδωρο Δερβενιώτη, νιώθαμε ο ένας τον άλλον κάτι περισσότερο από αδέλφια. Γράψαμε μαζί, 725 τραγούδια από το 1955 ώς το 1985», είχε πει ο Βίρβος. Ο Δερβενιώτης έχει υπογράψει δεκάδες συνθέσεις που ερμήνευσε ο Καζαντζίδης, όπως και αυτό, το 1965, μαζί με τη Μαρινέλλα. Το τραγούδι κινείται σε μοντέρνους για την εποχή του ρυθμούς, ενδεικτικό της γκάμας του ρεπερτορίου του, της ευελιξίας αλλά και της δημιουργικής αφομοίωσης των μουσικών ρευμάτων των καιρών.
«Θα φύγω πρώτος», «Σου ’χω έτοιμη συγγνώμη», «Σε ικετεύω», «Ψύλλοι στα αυτιά». Από τα μεγαλύτερα σουξέ των καιρών του, που νίκησαν τη μάχη με τον χρόνο. Το πρωτοερμήνευσε το 1969 ο Τόλης Βοσκόπουλος στην ταινία «Σε ικετεύω, αγάπη μου».
Τραγουδάει ο Νίκος Κουρκούλης

«Ένα σφάλμα έκανα» σε στίχους του Νίκου Μουρκάκου.
Πρώτη εκτέλεση: Πόλυ Πάνου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, 1960.
Από τα πιο όμορφα και διαχρονικά λαϊκά τραγούδια
«Ήταν ο λαϊκός συνθέτης της ψυχής. Έκανα μεγάλες επιτυχίες με δικά του τραγούδια», είχε πει η Πόλυ Πάνου.
Με τη γνήσια λαϊκή φωνή της το ερμηνεύει εξαιρετικά η Μαίρη Μαράντη, που «μεσουρανούσε» τη δεκαετία του ’70.

«Αχ Μουσταφά» μία πολύ μεγάλη επιτυχία των Βίρβου –Δερβενιώτη, διασκευή, σε ανατολίτικο μοτίβο. Αποδόθηκε το 1960 από τη Γιώτα Λύδια και τον Μανώλη Αγγελόπουλο,
Τραγουδάει η Κέλλυ Κελεκίδου

Δυνατή στιγμή αυτή που ο Χρήστος Νικολόπουλος πιάνει το μπουζούκι και με το ιδιαίτερο ταξίμι του βάζει τη σφραγίδα του σ’ ένα από τα πιο συγκλονιστικά τραγούδια της ξενιτιάς που τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης, το 1967, το «Ένα πιάτο άδειο στο τραπέζι».
Ερμηνεύει ο Νίκος Κουρκούλης

«Άλλα μου λεν τα μάτια σου», «Καθένας με τον πόνο του», «Παλαμάκια παλαμάκια», «Τα χρυσά κλειδιά» κ.ά.

Για δύο ώρες στην «Αυλή» μας με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, σας περιμένουμε να τραγουδήσουμε αυθεντικές λαϊκές επιτυχίες με την ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα του Θόδωρου Δερβενιώτη.

Ενορχηστρώσεις και Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι),
Ανδρέας Τράμπαλης (βιολί), Τάσος Καντάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Λάκης Χατζηδημητρίου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).



Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος - Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης - Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Ενορχηστρώσεις - Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση - Μίξη ήχου - Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

(Νέο Επεισόδιο)
Επόμενο > [K12] Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά