|
Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Η εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.
Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, ταξιδεύουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, επισκεπτόμαστε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, δοκιμάζουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και συνομιλούμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».
Δείτε σήμερα:
«Αποστάγματα (Τύρναβος – Πέτρα Βοιωτίας)» (Α΄μέρος)
Eπεισόδιο 11
Ο «Οίνος ο αγαπητός» και ο οινολόγος δόκτωρ Δημήτρης Χατζηνικολάου μας ταξιδεύουν στον κόσμο των ελληνικών αποσταγμάτων. Ο οινολόγος – αποσταγματοποιός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θάνος Καραθάνος μας εξηγεί τι είναι το απόσταγμα στεμφύλων, δηλαδή το τσίπουρο, και τι το απόσταγμα σταφυλής. Ταξιδεύουμε στον φημισμένο για το τσίπουρό του Τύρναβο και μαθαίνουμε για τη μακρά ιστορία του εθνικού μας αποστάγματος. Συναντάμε τον αμπελουργό Γιάννη Γκανά στους αμπελώνες του στο Δαμάσι και μας μιλά για το μαύρο μοσχάτο Τυρνάβου, τη μαλαγουζιά και τον ροδίτη – τις κύριες ποικιλίες για την παραγωγή τσίπουρου στην περιοχή – αλλά και για τη φροντίδα του αμπελώνα, το σωστό κλάδεμα και τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που μεταφράζονται σε ποιοτική παραγωγή. Στην αποσταγματοποιία Βασδαβάνου η οινολόγος Βιβή Βασδαβάνου μας μιλά για τη σημασία της καλής πρώτης ύλης στην παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου, για την τέχνη της απόσταξης και τα μυστικά της. Σε μια διαφορετική γευσιγνωσία στο αμπέλι, δοκιμάζουμε μονοποικιλιακά τσίπουρα από μοσχάτο Τυρνάβου, μαλαγουζιά και ροδίτη αλλά και τα ιδανικά εδέσματα που τα συνοδεύουν. Το ταξίδι συνεχίζεται στην Πέτρα Βοιωτίας, στο Lost Lake Distillery. Η οικογένεια Ζαχαρία του κτήματος Μουσών μας μιλά για την απόσταξη τσίπουρου αλλά και για τα αποστάγματα σταφυλής, για την ιστορία της Κωπαΐδας και για το πώς αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν και με τα αποστάγματα. Δοκιμάζουμε τσίπουρα και αποστάγματα συζητώντας για τις ποικιλίες και για το μέλλον των αποσταγμάτων στη χώρα μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ -παρουσίαση/αρχισυνταξία
ΑΛΕΞΗΣ ΣΚΟΥΛΙΔΗΣ -σκηνοθεσία/μοντάζ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΟΛΑΡΟΥ -σενάριο
ΗΛΙΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΑΤΟΣ -παραγωγοί
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ - Δ/ση παραγωγής
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΠΟΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΑΒΒΑΡΗΣ - Διευθ.φωτογραφίας :
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ - ηχολήπτης
ΣΟΦΙΑ ΓΟΥΛΙΟΥ -μακιγιέζ
Παρουσίαση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|