|
Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2025.
Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας αξίας ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου. Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενή τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σε όλη, κατά το δυνατό, την ελληνική επικράτεια. Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα, μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίησης και την εμπορία τους. Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση πως στη συντριπτική μας πλειονότητα, καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πως παράγονται, διατροφικά τί μας προσφέρουν ή πώς να διατηρούνται πριν την κατανάλωση.
Δείτε σήμερα:
Επεισόδιο: Αγγούρι
Όταν ο Ολλανδός γεωπόνος Παύλος Φέλιξ Χέρμαν Κούπερς έφτασε, το 1966, στην Ιεράπετρα της Κρήτης και αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί και να διδάξει στους ντόπιους πώς να καλλιεργούν σε θερμοκήπια,
αρχικά με το αγγούρι και κατόπιν και με άλλα κηπευτικά, δεν μπορούσε, πιθανότατα να φανταστεί ότι «πυροδοτεί» μια αγροτική «επανάσταση», ούτε ότι κάποτε θα στηνόταν στην περιοχή ένα άγαλμα
προς τιμήν του.
Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά, οι βάσεις που έθεσε ο Ολλανδός, όπως έχει επικρατήσει να τον αναφέρουν, αποδείχθηκαν στέρεες για να στηθεί ένα αξιοζήλευτο οικοδόμημα. Έτσι, στην Ιεράπετρα σήμερα όπου και να γυρίσει το βλέμμα του επισκέπτη, πέφτει πάνω σε θερμοκήπια, μέσα στα οποία καλλιεργούνται τα κύρια είδη κηπευτικών.
Ένα από αυτά είναι το θερμοκηπιακό αγγούρι, για το οποίο μετέβη στην όμορφη Κωμόπολη του νοτιοανατολικού Λασιθίου η εκπομπή «Από το
χωράφι στο ράφι» και ενημερώθηκε για την καλλιέργεια, η οποία καλύπτει περί τα 7.000 στρέμματα, σε σύνολο 25.000 στρεμμάτων με
θερμοκήπια, που λειτουργούν σήμερα στην Ιεράπετρα.
Επισκεφθήκαμε επίσης το μεγαλύτερο ερευνητικό και πειραματικό κέντρο για κηπευτικά που δραστηριοποιείται στην περιοχή και λάβαμε
πληροφορίες για τα υβρίδια που δοκιμάζονται κάθε χρόνο, ώστε να βρεθούν εκείνα που ικανοποιούν τις ανάγκες των παραγωγών και του εμπορίου, ενώ μας εξηγήθηκε και η σημασία που έχει η καθαρότητα
του νερού στην αποδοτικότητα και την ποιότητα της καλλιέργεια.
Συμμετείχαμε στη συνέχεια στη συγκομιδή, πληροφορηθήκαμε για τη σημαντικότατη συμβολή του προϊόντος στην τοπική οικονομία, καθώς η
μέση ετήσια παραγωγή του προσεγγίζει τους 150.000 τόνους και πάνω από το 80% εξάγεται σε πολλές χώρες, ενώ είδαμε σε πραγματικό χρόνο πώς λειτουργούν τα δημοπρατήρια των κηπευτικών και διασφαλίζουν τα συμφέροντα των παραγωγών.
Δεν θα μπορούσαμε, επίσης, να μην παρακολουθήσουμε τη διαδικασία τυποποίηση, πριν το τελικό προϊόν πάρει το δρόμο του για τα ράφια του λιανεμπορίου και τα τραπέζια των καταναλωτών.
Τα υπόλοιπα επί της οθόνης σας…
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
https://www.ertflix.gr/series/ser.511777-apo-to-khoraphi-sto-raphi
|
|