ΚΥΡΙΑΚΗ  01/06/2025
16:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Από το Χωράφι στο Ράφι-Β' Κύκλος (Α' Τηλεοπτική Μετάδοση)   
Ντοκιμαντέρ / Διατροφή




Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2025.
Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας αξίας ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου. Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενή τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σε όλη, κατά το δυνατό, την ελληνική επικράτεια. Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα, μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίησης και την εμπορία τους. Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση πως στη συντριπτική μας πλειονότητα, καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πως παράγονται, διατροφικά τί μας προσφέρουν ή πώς να διατηρούνται πριν την κατανάλωση.

Δείτε σήμερα: Επεισόδιο:Αβοκάντο

Έφτασε στην Κρήτη με τους πολυταξιδεμένους ναυτικούς και στην αρχή τουλάχιστον το φύτευαν στις αυλές για την παχιά του σκιά. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και εντεύθεν ωστόσο, το αβοκάντο έχει αρχίσει να καλλιεργείται συστηματικά με επίκεντρο τα Χανιά.

Εκεί, ταξίδεψε η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» και ενημερώθηκε για την έρευνα που διεξάγεται γύρω από το υποτροπικό αυτό φυτό, και τις διαφορετικές ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή, ενώ κατόπιν επισκεφθήκαμε και φυτώριο, ώστε να μάθουμε με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται ο πολλαπλασιασμός του.

Επόμενος σταθμός μας ο Α. Σ. Χανίων, όπου πήραμε πληροφορίες για τη δραστηριότητα της οργάνωσης, τον τρόπο καλλιέργειας του αβοκάντο και τις απαιτήσεις του σε θρέψη, φυτοπροστασία και νερό, αλλά και πώς να ξεχωρίζουμε τις διαφορετικές ποικιλίες, ανά εποχή.

Στη συνέχεια είδαμε στο πεδίο πώς γίνεται η συγκομιδή του καρπού, συζητήσαμε για τα κόστη εγκατάστασης μιας φυτείας και παραγωγής του φρούτου, όσο και για τις τιμές του τελικού προϊόντος, ενώ θίξαμε και ζητήματα που ταλαιπωρούν τους παραγωγούς και εξαπατούν τους καταναλωτές, όπως είναι τα κρούσματα των «ελληνοποιήσεων», που πλήττουν και το αβοκάντο της Κρήτης.

Ακολουθώντας την παραγωγή, που μόλις είχε συγκομιστεί, φτάσαμε σε ένα από τα τυποποιητήρια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Εκεί παρακολουθήσαμε πως γίνεται η παραλαβή, η τοποποίηση και η συσκευασία του τελικού προϊόντος, πριν πάρει το δρόμο για το ράφι, σε αλυσίδες λιανικής στην Ελλάδα, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού. Οι συνομιλητές μας μας επιφύλαξαν επίσης κάποια έξυπνα «tips» για το πώς θα διατηρήσουμε και θα ωριμάσουμε σωστά τον καρπό, στο σπίτι μας, από τη στιγμή που θα τον αγοράσουμε, ενώ για το κατευόδιο της επιστροφής, μας «σκάρωσαν» και ωραίες μαντινάδες.



Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/series/ser.511777-apo-to-khoraphi-sto-raphi


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
[K8] Κυριακή στο Χωριό Ξανά-Δ΄ Κύκλος (E) < Προηγούμενο
Επόμενο >  Βενιζέλεια

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά