|
Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2025.
Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας αξίας ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου. Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενή τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σε όλη, κατά το δυνατό, την ελληνική επικράτεια. Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα, μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίησης και την εμπορία τους. Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση πως στη συντριπτική μας πλειονότητα, καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πως παράγονται, διατροφικά τί μας προσφέρουν ή πώς να διατηρούνται πριν την κατανάλωση.
Δείτε σήμερα:
Επεισόδιο: Σουσάμι-Ταχίνι
Το δικό της… restart προσπαθεί να κάνει η καλλιέργεια σουσαμιού στην Ελλάδα. Το προϊόν παρότι διαθέτει μακρά ιστορία στον πρωτογενή μας τομέα, λόγω έλλειψης ανταγωνιστικών ποικιλιών, έπαψε να είναι μια ελκυστική επιλογή για τους αγρότες και παραγκωνίστηκε για αρκετές δεκαετίες, μένοντας, επί της ουσίας, στα αζήτητα.
Οι εγχώριες ανάγκες για σουσάμι, ωστόσο, παραμένουν υψηλές, περί τους 40.000 τόνους ετησίως, και καθώς δεν έχουμε παρά ελάχιστη δική μας παραγωγή, σχεδόν στο σύνολό τους σήμερα εισάγονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκροή πολύτιμου συναλλάγματος.
Έτσι, τα τελευταία 3-4 χρόνια είναι σε εξέλιξη ένα πλάνο αναβίωσης της καλλιέργειας, με σκοπό να αυξηθεί η εθνική παραγωγή. Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, όπως διαπίστωσε η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» είναι ενθαρρυντικά, πλην όμως μικρά και σίγουρα χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και στήριξη σε όσους τα επιχειρούν.
Ακολουθώντας τη διαδρομή του σουσαμιού επισκεφτήκαμε τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, στη Θεσσαλονίκη και ενημερωθήκαμε για την έρευνα που πραγματοποιείται για να δημιουργηθούν νέες ανταγωνιστικές ποικιλίες, αλλά και για την αυθεντικοποίηση του ελληνικού σουσαμιού, ώστε να αποφεύγονται οι νοθείες.
Στο Ελληνοχώρι Έβρου μάθαμε πώς καλλιεργείται η τοπική εβρίτικη ποικιλία σουσαμιού, ποιες είναι οι απαιτήσεις και οι ιδιότητές του, ενώ ενημερωθήκαμε και για τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η επεξεργασία του και η μεταποίησή του σε ταχίνι.
Μιλήσαμε επίσης με αγρότες στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, οι οποίοι έχουν συστήσει μια ομάδα παραγωγών για την καλλιέργεια του σουσαμιού και μας πληροφόρησαν για τις νέες αδιάρρηκτες ποικιλίες που έχουν έρθει από το εξωτερικό και επιτρέπουν να ξεπεραστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια στη χώρα. Στον Αλμυρό Βόλου δε, είδαμε πως γίνεται η μηχανική συγκομιδή του προϊόντος. Για τα υπόλοιπα, συντονιστείτε στην ΕΡΤ3.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
|
|