ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  10/01/2025
18:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Από το Χωράφι στο Ράφι (Α' Τηλεοπτική Μετάδοση)   
Ντοκιμαντέρ / Διατροφή




Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025.

Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας αξίας ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενή τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σε όλη, κατά το δυνατό, την ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα, μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίησης και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση πως στη συντριπτική μας πλειονότητα, καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πως παράγονται, διατροφικά τί μας προσφέρουν ή πώς να διατηρούνται πριν την κατανάλωση.

Δείτε σήμερα: Επεισόδιο: Ροδάκινο

Τη θέση του σημαντικότερη «παίκτη» στην παγκόσμια αγορά κατέχει η Ελλάδα σε σχέση με το συμπύρηνο ροδάκινο και τη χρήση του για την παραγωγή προϊόντων κομπόστας, κατάψυξης και χυμού. Με 190.000 στρέμματα της καλλιέργειας, κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και μια ετήσια μέση παραγωγή πάνω από 400.000 τόνους προϊόντος, η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως και πρώτη δύναμη στις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου, συμβάλλοντας στο ΑΕΠ με έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Για το εμβληματικό αυτό φρούτο της ελληνικής γης, η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» μετέβη στην Ημαθία και την Πέλλα, όπου «χτυπά» κυρίως η «καρδιά» της καλλιέργειας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν.
Στην Αγία Μαρίνα της Νάουσας, σε ένα μαγικό ροζ τοπίο με ανθισμένες ροδακινιές, μάθαμε πώς γίνεται το κλάδεμα, τι ισχύει με την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία του φυτού, αλλά και πώς η επιστήμη έχει βοηθήσει, ώστε να προκαλείται σεξουαλική σύγχυση σε βλαβερά έντομα για την καλλιέργεια, αποτρέποντας τις προσβολές χωρίς χρήση χημικών, αλλά και γιατί είναι κρίσιμο να μην έχει ένας παραγωγός μόνο μία ποικιλία στο «χαρτοφυλάκιό» του.

Στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων και Οπωροφόρων Δέντρων της Νάουσας, οι ερευνητές μας πληροφόρησαν για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας κι από πού προέρχονται, ενώ μας ανέλυσαν διεξοδικά και τις επιπτώσεις που έχουν αρχίσει να καταγράφονται στην καλλιέργεια από την κλιματική αλλαγή και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Λίγους μήνες αργότερα, όταν πια οι καρποί ήταν έτοιμοι να συλεχθούν, επισκεφτήκαμε ένα κτήμα στο Λιποχώρι Πέλλας και είδαμε πως γίνεται η συγκομιδή, μάθαμε για τις στρεμματικές αποδόσεις των ποικιλιών, το κόστος παραγωγής, ενώ ακούσαμε και τα δικαιολογημένα παράπονα των αγροτών, οι οποίοι υποχρεώνονται, λόγω μειονεκτικής θέσης, να πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς να ξέρουν από την αρχή με ποια τιμή.

Τελευταίος σταθμός το Μαυροβούνι Πέλλας, όπου παρακολουθήσαμε σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου, τη διαδικασία της παραλαβής, διαλογής, επεξεργασίας και τυποποίησης του προϊόντος, σε μια πορεία που ξεκίνησε από το χωράφι, μέχρι και ένα βήμα πριν από το ράφι, πήραμε μια γεύση από τις νέες τάσεις που φέρνει η διεθνής αγορά και γιατί η ζάχαρη τείνει να γίνει «persona non grata».



Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης-Κώστας Σιδηρόπουλος
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης

Παρουσίαση: Leonidas Liamis

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/series/ser.511777-apo-to-khoraphi-sto-raphi


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
Επόμενο >  Ο Καιρός στην ΕΡΤ3

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά