ΚΥΡΙΑΚΗ  29/12/2024
15:30 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Από το Χωράφι στο Ράφι   (E)   
Ντοκιμαντέρ / Διατροφή




Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025.

Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας αξίας ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενή τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σε όλη, κατά το δυνατό, την ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα, μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίησης και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση πως στη συντριπτική μας πλειονότητα, καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πως παράγονται, διατροφικά τί μας προσφέρουν ή πώς να διατηρούνται πριν την κατανάλωση.

Δείτε σήμερα: Κριθάρι- Μπύρα

Τελικά πίνουμε την μπύρα μας με αφρό ή τον «σπάμε»; Πόσα τύποι μπύρας κυκλοφορούν και σε ποια θερμοκρασία ενδείκνυνται να τους απολαύσουμε; Το φως και η ζέστη πώς επηρεάζουν το περιεχόμενο σε μια φιάλη μπύρας και γιατί κάποιες μπύρες ονομάζονται απαστερίωτες και οι αφιλτράριστες; Έχει διαφορά η μπύρα στο κουτάκι από το βαρέλι;
Σε αυτά και πολλά άλλα ακόμη ερωτήματα προσπάθησε να αναζητήσει απαντήσεις η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» της ΕΡΤ-3, η οποία επισκέφθηκε μια μεγάλη μονάδα ζυθοποίησης στη Θεσσαλονίκη και ενημερώθηκε για όλα τα στάδια παραγωγής της μπίρας. Από το πώς γίνεται η παραλαβή, η αποθήκευση και εν γένει η επεξεργασία του βυνοποιήσιμου κριθαριού, μέχρι το τελικό προϊόν, μέσα στη φιάλη, το κουτάκι και το βαρέλι.
Επειδή όμως μπύρα χωρίς πρώτη ύλη δεν μπορεί να γίνει, νωρίτερα, σε ένα ταξίδι στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, η εκπομπή παρακολούθησε το αλώνισμα του κριθαριού και με τη βοήθεια παραγωγών και γεωπόνων, πήρε πληροφορίες για τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, τις καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται μια ποιοτική παραγωγή, τί ισχύει με τη λίπανση και τη φυτοπροστασία και τί χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει το σπυρί για να γίνει αποδεκτό από τις ζυθοποιίες.



Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης-Κώστας Σιδηρόπουλος
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης

Παρουσίαση: Leonidas Liamis

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

https://www.ertflix.gr/series/ser.511777-apo-to-khoraphi-sto-raphi


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
(Α' Τηλεοπτική Μετάδοση)
Επόμενο > [K8] Άγρια Ελλάδα - Δ' Κύκλος (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά