|
Σειρά ημίωρων εκπομπών παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025.
Η ιδέα, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της εκπομπής, φιλοδοξεί να υπηρετήσει την παρουσίαση όλων των κρίκων της αλυσίδας αξίας ενός προϊόντος, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου.
Ο προσανατολισμός της είναι να αναδειχθεί ο πρωτογενή τομέας και ο κλάδος της μεταποίησης, που ασχολείται με τα προϊόντα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σε όλη, κατά το δυνατό, την ελληνική επικράτεια.
Στόχος της εκπομπής είναι να δοθεί η δυνατότητα στον τηλεθεατή – καταναλωτή, να γνωρίσει αυτά τα προϊόντα, μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία για την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίησης και την εμπορία τους.
Ερέθισμα για την πρόταση υλοποίησης της εκπομπής αποτέλεσε η διαπίστωση πως στη συντριπτική μας πλειονότητα, καταναλώνουμε μια πλειάδα προϊόντα χωρίς να γνωρίζουμε πως παράγονται, διατροφικά τί μας προσφέρουν ή πώς να διατηρούνται πριν την κατανάλωση.
Δείτε σήμερα:
Επεισόδιο: Σπαράγγι
Προϊόν κυρίως με εξαγωγικό προσανατολισμό, το σπαράγγι αποτελεί μια καλλιέργεια με μακρά παράδοση στην ελληνική ύπαιθρο. Αν και τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση των αγροτών με το προϊόν ακολουθεί πορεία συρρίκνωσης, υπάρχουν, ακόμη, «θύλακες» αντίστασης, που όχι μόνο δεν εγκαταλείπουν την καλλιέργεια, αλλά την αναπτύσσουν.
Η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» βρέθηκε στον Μεγαπλάτανο της Αλμωπίας, ένα μικρό χωριό στην Πέλλα και συνομίλησε με παραγωγούς – μέλη του τοπικού δραστήριου συνεταιρισμού. Μάθαμε ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες και από πού τις προμηθεύονται οι παραγωγοί, ποια είναι η διαφορά μεταξύ λευκών και πράσινων σπαραγγιών, γιατί κατασκευάζονται χωμάτινα «σαμαράκια» στα χωράφια, τί φροντίδες απαιτεί μια φυτεία και με τι κόστος, ποιος ο ρόλος της ευφυούς γεωργίας και πότε είναι η περίοδος συλλογής.
Κατόπιν μεταφερθήκαμε στο συσκευαστήριο του συνεταιρισμού, όπου ενημερωθήκαμε για τις διαδικασίες και τις συνθήκες τυποποίησης του προϊόντος, τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας, τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται για να μπορεί το ελληνικό σπαράγγι να κάνει διεθνή καριέρα, αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγονται μελλοντικά.
Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Διαθέσιμο στο ERTFLIX.
https://www.ertflix.gr/series/ser.511777-apo-to-khoraphi-sto-raphi
|
|