|
Εκπομπή με θέμα τις εικαστικές τέχνες παραγωγής 2024.
Η «Εποχή των Εικόνων» (2003-2023 ΕΡΤ) συμπλήρωσε 20 χρόνια σταθερής παρουσίας και καταγραφής της σύγχρονης εικαστικής σκηνής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε αυτή την 20ετία δημιουργήθηκε ένα εθνικό αν και διεθνές αρχείο για τη σύγχρονη τέχνη δίνοντας παράλληλα στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει σπουδαίους καλλιτέχνες, μεγάλες εκθέσεις, μουσεία, συλλέκτες. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου που επιμελείται, ερευνά και παρουσιάζει επί 20 χρόνια την «Εποχή των Εικόνων» συνεχίζει να καταγράφει αυτόν τον συναρπαστικό και σύγχρονο κόσμο της τέχνης του οποίου τα μηνύματα, οι αναζητήσεις και οι μορφές συντονίζονται με καίρια ζητήματα της εποχής όπως οι ταυτότητες, οι οικολογίες, οι συλλογικότητες, οι γενιές ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και η εκ νέου ανάγνωση των έργων τους, το σώμα, η ανάδειξη παραδοσιακών μορφών τέχνης μέσα σε νέα πλαίσια και με νέα γλώσσα, τα μουσεία και οι νέοι τους στόχοι, η ζωγραφική, η γλυπτική και η κινούμενη εικόνα μέσα από διαφορετικές αναγνώσεις του Κόσμου, των φύλλων, των τόπων, της ιστορίας τους.
Ο Νέος κύκλος των 12 αρχικά επεισοδίων εστιάζει σε καλλιτέχνες και εκθέσεις που αυτή τη χρονική στιγμή επαναπροσδιορίζουν όλα αυτά τα ζητήματα, στον τρόπο που τα μουσεία αντιλαμβάνονται τον μουσειολογικό και κοινωνικό τους ρόλο, με νέες πρακτικές και αφηγήσεις κάνοντας αισθητό το γεγονός ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία.
Δείτε σήμερα:
Γιώργος Χατζημιχάλης- Έργα από το 1966 έως το 2022 στο Μουσείο Μπενάκη.
Σε μια πρωτοφανή σε εύρος έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα που απλώθηκε σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138 και παρουσιάστηκε σε δύο μέρη,(το πρώτο παρουσιάστηκε από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2023, ενώ το δεύτερο ξεκίνησε τις 23 Νοεμβρίου 2023 και διήρκεσε έως τις 14 Ιανουαρίου 2024) ο ζωγράφος Γιώργος Χατζημιχάλης (γ.1954) επιχείρησε μια συνολική εξιστόρηση της καλλιτεχνικής του ζωής και των εμπειριών του στο χώρο της τέχνης. Αυτή τη μεγάλη αφήγηση παρουσιάζει η «Εποχή των Εικόνων» με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου να τον συναντά και να τον προσκαλεί σε έναν διάλογο που περιέχει όλη την διαδρομή του καλλιτέχνη από τα τραυματικά παιδικά του χρόνια και την απώλεια του πατέρα του ως την ωριμότητα των χρόνων που έδωσαν τα μεγάλα, απαιτητικά και χρονοβόρα στην παραγωγή τους έργα και που τον καθιστούν έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του. Μιλά για το έργο του που είναι πολύπλευρο και συχνά αποτελείται από μεγάλες ενότητες δίνοντας πολλά στοιχεία των συνθηκών μέσα στα οποία τα συνέλαβε και τα υλοποίησε με στόχο την έρευνα της μνήμης, τη σημασία του αρχείου και τη σχέση μεταξύ του παρελθόντος και της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας. Η περιπέτεια της ζωγραφικής για τον Γιώργο Χατζημιχάλη ξεκίνησε το 1966, όταν ήταν μόλις 12 ετών και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αυτή την μεγάλη διαδρομή παρακολουθούμε στην εκπομπή μέσα από αναφορές σε ανθρώπους που τον συντρόφευσαν στο μεγάλο του ταξίδι στην τέχνη όπως ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Κύριλλος Σαρρής ο Χαράλαμπος Μπακιρτζής, άνθρωποι συνδεδεμένοι με το έργο του όπως και τόποι, αρχεία, ζωγράφοι και τελετουργίες και δίπλα σε όλα αυτά όψεις του καθημερινού κόσμου, τοπία, απλές μορφές και έννοιες του χρόνου, του φωτός και της ζωής σε όλες τις εκφάνσεις.
Έρευνα-Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση Φωτογραφίας :Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ-Μιξάζ :Δημήτρης Διακουμόπουλος
Οπερατέρ :Δημήτρης Κασιμάτης
Βοηθός Οπερατέρ: Νεφέλη Αθανασάκη
Ηχολήπτης: Άρης Παυλίδης
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Διεύθυνση Παραγωγής :Πέτρος-Παναγιώτης Δαμιανός
Mακιγιάζ :Χρυσούλα Ρουφογάλη
Βοηθός Παραγωγoύ :Aλεξάνδρα Κουρή
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Αποστόλου
Bοηθός Μοντέρ :Ελευθερία Ντερμπεντέρη
Post Production: Pan Entertainment
Επεξεργασία Εικόνας/Χρώματος 235/Σάκης Μπουζιάνης
Μουσική Τίτλων Εκπομπής George Gaudy/Πανίνος Δαμιανός
Facebook –Blog :Γιούλα Ράπτη
Παραγωγός :Ελένη Κοσσυφίδου
Εκτέλεση Παραγωγής :Blackbird Productions
Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
https://www.ertflix.gr/series/ser.79311-i-epochi-ton-eikonon
|
|