|
Σειρά 4 ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΕΡΤ3, 2021.
Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3, καταγράφει τις μνήμες καθημερινών γυναικών που έζησαν μια κατεχόμενη ζωή και επέζησαν της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Πάνω από 70 γυναίκες, από όλη την Ελλάδα, αφηγούνται πώς αναγκάστηκαν, σε μια τρυφερή ηλικία, να ωρίμασουν βίαια μέσα σε ένα βράδυ και να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο, την πείνα, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση, με γενναιότητα, ψυχραιμία και ευστροφία. Άλλες δυναμικά, άλλες συνεσταλμένα, άλλες ακόμη φορτισμένες συναισθηματικά, οι γυναίκες αυτές θυμούνται πώς ο φόβος τους μετατράπηκε σε δύναμη και το παιχνίδι των ανέμελων παιδικών χρόνων έγινε ανάληψη καθήκοντος και ρόλος ενηλίκων. Οι μαρτυρίες τους αποτελούν μικρές ψηφίδες που συνθέτουν το παλίμψηστο της μικροιστορίας της Ελλάδας. Μιας ιστορίας βιωμένης μέσα από πολλαπλές ζωές..
Οι μνήμες τους είναι πολύτιμες όχι μόνο γιατί είναι οι τελευταίες επιζήσασες μιας μαρτυρικής ιστορικής περιόδου, αλλά γιατί συνδιαμόρφωσαν, με λειψά συναισθήματα κι έναν λεηλατημένο ψυχικά κόσμο, μια νέα ζωή.
Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από 4 αυτοτελή επεισόδια και εκτός από προσωπικές αφηγήσεις αξιοποιεί ανέκδοτες φωτογραφίες, video, έγγραφα μαρτυρίες και ακαδημαϊκές αναλύσεις.
Δείτε σήμερα:
Κατεχόμενη ζωή
«Το μέτωπο έσπασε» …Και οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Ελλάδα. Πόλεμος, κατοχή. Φόβος και γενναιότητα. Ζωή και Θάνατος. Αγάπη και μίσος. Λογική και παραλογισμός. Δίπολα που συνθέτουν τη φρίκη μιας ¨κατεχόμενης ζωής”.
Η Ελλάδα διαμελίζεται μεταξύ της Γερμανίας, Ιταλίας και Βουλγαρίας. Η απειλή παίρνει μορφή. Είναι η μπότα του κατακτητή, η αρπαγή της σοδειάς ,το ξύλο σε κάθε μορφή αντίστασης, η έλλειψη σχολείων, η εξαθλίωση, η ζητιανιά, η πείνα… Οι νέες κοπέλες κρύβονται υπό τον φόβο της ατίμωσης.
Λιγότερο, η περισσότερο σκληρό, το πρόσωπο του εισβολέα, είναι κοινό .Κατέχει και καταστέλλει. Και κάθε πράξη ενάντια του, είναι αφορμή για αντίποινα.
Τα αθώα παιδικά μάτια έρχονται αντιμέτωπα με τη φρίκη και το θάνατο, και ο φόβος φωλιάζει στις ψυχές και ακινητοποιεί σώμα και συναισθήματα. Μανάδες βλέπουν τους γιους τους να σκοτώνονται στο ολοκαύτωμα του Δοξάτου της Δράμας, νέες γυναίκες χάνουν τους άντρες τους. Και γίνεται ο θρήνος, μοιρολόι της γυναίκας που χάνει τον άντρα της, στη μάχη της Κρήτης
Σκηνοθεσία – έρευνα: Τάνια Χατζηγεωργίου
Έρευνα- σενάριο: Ηλιάννα Σκουλή
Μουσική : Γιώργος Καζαντζής και στο τέταρτο επεισόδιο Διονύσης Τσακνής.
Μοντάζ :Ελένη Χρυσομάλλη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς, Νίκος Σταυρόπουλος, Ευθύμης Σημαδόπουλος.
|
|