|
Η εκπομπή ταξιδεύει, καταγράφει και παρουσιάζει τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων. Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος, παρέα με μυθικούς προγόνους, στα κατά τόπους πολιτισμικά δρώμενα. Εκεί που ανιχνεύεται χαρακτηριστικά η ανθρώπινη περιπέτεια, στην αυθεντική έκφρασή της, στο βάθος του χρόνου.
Δείτε σήμερα:
Ο λήσταρχος Γκαντάρας - ΣΤ' Κύκλος
Στην εποχή που δρούσαν οι ανυπότακτοι λήσταρχοι στα βουνά, «επιστρέφουν» τα «Ελλήνων Δρώμενα», για να παρουσιάσουν τον ξακουστό Θωμά Γκαντάρα. Ο ονομαζόμενος και «μαύρος λήσταρχος» Θωμάς Γκαντάρας, σημάδεψε με την παρουσία του και την τρομακτική συμπεριφορά της ληστρικής ομάδας του, ολόκληρη τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία. Η παρουσία του στα όρη και τα χωριά των Χασίων δημιούργησε ένα μύθο, ο οποίος έγινε δημοτικό τραγούδι: «Σιούνται τα δέντρα όλα ωρέ Γκαντάρα/σιούνται και τα κλαριά…». Ο Γκαντάρας, κατάφερε με τον αιμοσταγή βίο του, να γραφτεί το όνομά του δίπλα στα μεγάλα ονόματα των φοβερών λήσταρχων, όπως του Γιαγκούλα και πολλών άλλων και να γίνει ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Η ληστοκρατία στις αρχές του αιώνα ήταν ένα φαινόμενο πανελλαδικής εμβέλειας. Οι ληστές έστηναν τα λημέρια τους σε απρόσιτες τοποθεσίες και τρομοκρατούσαν, λήστευαν και σκότωναν τους κατοίκους των χωριών. Απαγωγές και λύτρα ήταν καθημερινό φαινόμενο. Περισσότερο υπέφεραν οι γεωκτηνοτρόφοι, που ήταν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, λόγω των συνθηκών ζωής και εργασίας τους στην ύπαιθρο. Σε αυτούς κατέφευγαν συνήθως οι ληστές για τροφή, ρουχισμό, υποδήματα και χρήματα και δεν έδειχναν οίκτο σε όσους δεν συμμορφώνονταν με τις προσταγές τους. H ζωή τους είχε γίνει αφόρητη. Oι μεγαλοκτηνοτρόφοι εξαναγκάζονταν να πληρώνουν στους ληστές μεγάλα χρηματικά ποσά, για να γλιτώσουν τη ζωή τους ή τη ζωή των παιδιών τους. Η δράση του Γκαντάρα είναι παροιμιώδης, ενώ -πριν από το θάνατό του, επικηρυγμένος ήδη- ζήτησε από το φωτογράφο των Τρικάλων Α. Μάνθο να φωτογραφηθεί. Το σπάνιο αυτό περιστατικό ενέπνευσε τον ποιητή Χρήστο Μπράβο να γράψει ποίημα με το οποίο περιγράφεται η συγκεκριμένη σκηνή και στη συνέχεια το συνθέτη και τραγουδιστή Θανάση Παπακωνσταντίνου να μελοποιήσει και να τραγουδήσει το συγκεκριμένο ποίημα με τίτλο «ο φωτογράφος των Τρικάλων Α. Μάνθος». Ο φακός της εκπομπής περιηγείται στον τόπο γέννησής του, την Άκρη Ελασσόνας, όπου μιλούν οι συγχωριανοί και συγγενείς για την ιδιαίτερη ψυχογραφία του λήσταρχου, και παρουσιάζει τα «λημέρια» του, στην Ελάτη Κοζάνης και στις σπηλιές των βουνών, όπου κρυβόταν καθοδηγώντας τη «φοβερή» του δράση.
Έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος – Μαρία Τσαντέ
Εκτέλεση παραγωγής: filmellon
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
https://www.ertflix.gr/series/ser.128866-ellinon-dromena
|
|