ΚΥΡΙΑΚΗ  14/08/2022
02:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Οίνος ο Αγαπητός   (Γ' Kύκλος)   (E)   
Ψυχαγωγία / Εκπομπή


Έτος παραγωγής: (2020)



Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020-21.

Η εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.

Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, ταξιδεύουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, επισκεπτόμαστε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, δοκιμάζουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και συνομιλούμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».

Δείτε σήμερα: Αποστάγματα 2
Eπεισόδιο 2

Ο «Οίνος ο αγαπητός» και ο οινολόγος δόκτωρ Δημήτρης Χατζηνικολάου συνεχίζουν το ταξίδι στον κόσμο των αποσταγμάτων. Στους πρόποδες των Αγράφων, στο χωριό Παλιούρι Καρδίτσας, ο Θάνος Καραθάνος, οινολόγος, αποσταγματοποιός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μας μιλά για τη μακρά παράδοση της περιοχής των Αγράφων στην παραγωγή τσίπουρου, για τους καζανάδες και για την παλαίωση τσίπουρου. Πρωτοπόρος στον τομέα, μας εξηγεί πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την παλαίωση και ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθεί. Δοκιμάζουμε παλαιωμένα τσίπουρα 2, 5 και 8 ετών συζητώντας για την επίδραση των διαφορετικών ξύλινων των βαρελιών στην παλαίωση αλλά και για την παγκόσμια ιστορία των αποσταγμάτων. Μαθαίνουμε τι είναι το απόσταγμα οίνου, το οποίο όταν παλαιώσει μας δίνει το μπράντι. Επόμενη στάση τα κελάρια του Οίκου Μεταξά στην Κηφισιά. Ο Μεταξά Μάστερ Κωνσταντίνος Ράπτης μας αφηγείται τη μακρά ιστορία του οίκου, που ξεκινά το 1888 όταν ο Σπύρος Μεταξάς αποφάσισε να φτιάξει το πρώτο του αποσταγματοποιείο στον Πειραιά. Μας μιλά για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το διάσημο ελληνικό κεχριμπαρένιο παλαιωμένο ποτό που κατέκτησε τον κόσμο και μας εξηγεί τη μοναδική του σύνθεση. Μας ξεναγεί στα κελάρια με τα μεγάλα δρύινα γαλλικά βαρέλια λιμουζέν, όπου παλαιώνουν τα μοσχάτα, τα αποστάγματα και τα μπλεντ Μεταξά. Δοκιμάζουμε εκλεκτά μπλεντ, συζητώντας για την τελετουργία της δημιουργίας, τον θησαυρό των αγγέλων, τι συμβολίζει ο αριθμός των αστεριών, ποια είναι τα μυστικά της απόλαυσης και την επίδραση του μοναδικού Αττικού κλίματος στην παλαίωση των μπλεντ.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ -παρουσίαση/αρχισυνταξία
ΑΛΕΞΗΣ ΣΚΟΥΛΙΔΗΣ -σκηνοθεσία/μοντάζ
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΟΛΑΡΟΥ -σενάριο
ΗΛΙΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΑΤΟΣ -παραγωγοί
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ - Δ/ση παραγωγής
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΠΟΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΑΒΒΑΡΗΣ - Διευθ.φωτογραφίας :
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ - ηχολήπτης
ΣΟΦΙΑ ΓΟΥΛΙΟΥ -μακιγιέζ


Παρουσίαση: Δημήτρης Χατζηνικολάου

https://www.ertflix.gr/ellinika-docs/oinos-o-agapitos/


   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER
  (Β' Kύκλος) (E)
Επόμενο > [K18] Οι Κουλτούρες του Σεξ (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά