|
Ταξιδιωτική εκπομπή μαγειρικής που θα ολοκληρωθεί σε 12 ωριαία επεισόδια, παραγωγής 2017 ΕΡΤ.
Δείτε σήμερα:
Οστρακα Νέας Περάμου
Οι «Τοπικές Κουζίνες» ταξιδεύουν στη Νέα Πέραμο, που φημίζεται για τα νόστιμα κυδώνια της, αλλά και τα μύδια και γενικά τα φρέσκα της όστρακα. Σήμερα, οι ψαροταβέρνες στο Νεράκι, που γεμίζουν ασφυκτικά με κόσμο τις καλές μέρες, μπορεί να μην έχουν την αίγλη του κοσμικού θέρετρου που γνώρισε η περιοχή τη δεκαετία του ’80, συνεχίζουν όμως μια παλιά παράδοση, που ξεκίνησε το ’22, όταν οι πρόσφυγες της Περάμου ήρθαν να εγκατασταθούν εδώ. Ο Γιάννης Σεβαστής θα μας ξεναγήσει στα μυστικά της μυδοκαλλιέργειάς του και στη συνέχεια θα δούμε τη διαδικασία που περνά το μύδι μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή, στη μονάδα εξυγίανσης και συσκευασίας. Ο Δημήτρης, ο δύτης, θα μας δείξει πώς ψαρεύονται τα όστρακα και ο 85χρονος καπετάν-Νίκος, γκουρού και πρώτος βουτηχτής στην περιοχή, θα μας γυρίσει πίσω, στην εποχή που ψάρευε τα πρώτα κυδώνια, όταν ακόμη οι ντόπιοι δεν γνώριζαν τη γεύση τους. Σε εικόνες και εργαλεία μιας άλλης εποχής θα μας γυρίσει και ο Δημήτρης Τερεζής, γραμματέας του τοπικού αλιευτικού συλλόγου «Άγιος Γεώργιος».
Κείμενα/Αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βασιλειάδης
Έρευνα: Αγγελική Ρίζου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Θεοδωρόπουλος
Μοντάζ: Claudia Sprenger
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου
Production Design: Αρετή Βαρδάκη
Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video
Παρουσίαση: Ελένη Ψυχούλη
|
|