|
Σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής DW 2016-2017που θα ολοκληρωθεί σε 11 ημίωρα επεισόδια.
Η γεωργία βρίσκεται υπό πίεση ώστε να θρέψει τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Και έχει υποστεί δραστικές αλλαγές τα τελευταία 100 χρόνια. Ωστόσο, η αυξανόμενη βιομηχανοποίηση του τομέα έχει αρνητικές επιπτώσεις: επιβαρύνει το περιβάλλον και αντικαθιστά το ανθρώπινο δυναμικό με την τεχνολογία, προσφέροντας σε όλο και λιγότερους ανθρώπους τα προς το ζην. Αν συνεχιστούν ανεξέλεγκτα αυτές οι εξελίξεις, σύντομα το φαγητό που τρώμε θα ελέγχεται από μεγάλες εταιρείες και οι αγορές τροφίμων θα στραφούν στο βραχυπρόθεσμο κέρδος - εις βάρος των μη ανανεώσιμων πόρων όπως η γη και το νερό, εις βάρος του αγροτικού πληθυσμού και της βιοποικιλότητας. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε. Οι βιώσιμες αγροτικές προσεγγίσεις και η αποτελεσματική αγροτική οικονομία μπορούν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν μια ισορροπία μεταξύ της εξασφάλισης τροφής και της χρήσης φυσικών πόρων. Υπάρχουν παραδείγματα γι’ αυτό σε όλον τον κόσμο, που πραγματοποιούνται από ανθρώπους που Καλλιεργούν για τον Πλανήτη.
Δείτε σήμερα:
Η Ζωή σε μια Βιοδυναμική Φάρμα [Life on a Biodynamic Farm]
Eπεισόδιο 11
Λόγω των κοσμολογικών και πνευματικών της στοιχείων, πολλοί αγρότες υποτιμούν τη βιοδυναμική γεωργία, απορρίπτοντάς τη συχνά ως μια εσωτεριστική ανοησία. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι μέθοδοί της - οι οποίες μεταξύ άλλων, αποκλείουν τη χρήση παρασιτοκτόνων - χειρίζονται τα φυτά, τα ζώα, τα εδάφη και το νερό με μεγάλη ευαισθησία. Σήμερα, ακόμη και οι πιο επικριτικοί και αντικειμενικοί παρατηρητές πρέπει να παραδεχτούν πως οι βιοδυναμικές μέθοδοι μπορεί να αποδειχτούν πολύ αποτελεσματικές στην προώθηση της ανάπτυξης των φυτών, περιορίζοντας τις επιθέσεις παρασίτων χωρίς τη χρήση παρασιτοκτόνων και παράγοντας τρόφιμα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο τρόπος που λειτουργούν οι βιοδυναμικές μέθοδοι δεν μπορεί ακριβώς να εξηγηθεί από τη σύγχρονη επιστήμη.
Πριν από δεκαπέντε χρόνια, η επιτυχία της ήταν τόσο ξεκάθαρη που τρεις νέοι Γάλλοι αγρότες πείστηκαν να στραφούν στη βιοδυναμική καλλιέργεια. Από τότε η φάρμα τους, που καυχιέται για τις πενήντα πέντε αγελάδες παραγωγής γάλακτος σε μια έκταση 180 εκταρίων, έχει βιώσει μεγάλη οικονομική άνοδο. Λόγω της υψηλής τους ποιότητας, τα βιολογικά προϊόντα της υπόκεινται σε λιγότερες διακυμάνσεις στις τιμές σε σχέση με τις γειτονικές φάρμες, δηλαδή τους συμβατικούς αγρότες που δέχονται πιέσεις για τις τιμές τους από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
|
|