|
Σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής DW 2016-2017που θα ολοκληρωθεί σε 11 ημίωρα επεισόδια.
Η γεωργία βρίσκεται υπό πίεση ώστε να θρέψει τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Και έχει υποστεί δραστικές αλλαγές τα τελευταία 100 χρόνια. Ωστόσο, η αυξανόμενη βιομηχανοποίηση του τομέα έχει αρνητικές επιπτώσεις: επιβαρύνει το περιβάλλον και αντικαθιστά το ανθρώπινο δυναμικό με την τεχνολογία, προσφέροντας σε όλο και λιγότερους ανθρώπους τα προς το ζην. Αν συνεχιστούν ανεξέλεγκτα αυτές οι εξελίξεις, σύντομα το φαγητό που τρώμε θα ελέγχεται από μεγάλες εταιρείες και οι αγορές τροφίμων θα στραφούν στο βραχυπρόθεσμο κέρδος - εις βάρος των μη ανανεώσιμων πόρων όπως η γη και το νερό, εις βάρος του αγροτικού πληθυσμού και της βιοποικιλότητας. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε. Οι βιώσιμες αγροτικές προσεγγίσεις και η αποτελεσματική αγροτική οικονομία μπορούν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν μια ισορροπία μεταξύ της εξασφάλισης τροφής και της χρήσης φυσικών πόρων. Υπάρχουν παραδείγματα γι’ αυτό σε όλον τον κόσμο, που πραγματοποιούνται από ανθρώπους που Καλλιεργούν για τον Πλανήτη.
Δείτε σήμερα:
Κρασί - Το Μέλλον Είναι Βιολογικό [Wine -The Future Is Organic]
Eπεισόδιο 10
Κανένα άλλο φυτό δεν ψεκάζεται με τόσα παρασιτοκτόνα και άλλους χημικούς παράγοντες όσο το σταφύλι. Αλλά τώρα, όλο και περισσότεροι οινοπαραγωγοί επιστρέφουν σε φυσικές, βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας. Ο αμπελώνας Νικολάιχοφ στην Αυστρία παράγει βιολογικό κρασί από το 1971, και η επιτυχία του απέδειξε στην οικογένεια Ζαζ ότι ήταν σωστή η επιλογή που έκαναν τόσο νωρίς. Ο διάσημος κριτικός κρασιού Ρόμπερτ Πάρκερ βράβευσε το κρασί Riesling του αμπελώνα με 100 πόντους στη διεθνώς αναγνωρισμένη του κλίμακα. Στη διάσημη περιοχή Κιάντι της Ιταλίας, η οικογένεια Λοτέρο φτιάχνει επίσης κρασί με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας εδώ και πολλά χρόνια. Η επιθυμία να ζουν και να εργάζονται φυσικά έχει γίνει πάθος και επάγγελμα για εκείνους. Σήμερα, η οικογένεια εξάγει τα υψηλής ποιότητας βιολογικά κρασιά της σε όλον τον κόσμο. Το κρασί Campogrande από το φυσικό καταφύγιο της περιοχής Cinque Terre στη Μεσογειακή ακτή της Ιταλίας δεν είναι πιστοποιημένο, αλλά καλλιεργείται και επεξεργάζεται με βάση τις αρχές της βιολογικής αμπελουργίας. Ο Έλιο Αλτάρε, ένας πρωτοπόρος στη βιολογική αμπελουργία στη χώρα, είναι πεπεισμένος πως το έδαφος που έχει μολυνθεί με χημικά δεν μπορεί ποτέ να παραγάγει καλό κρασί. Όλο και περισσότεροι οινοποιοί βρίσκονται στην Ελβετία, κοντά στη Ζυρίχη και κατά μήκος της Λίμνης της Γενεύης. Αυτοί που κάποτε τους κορόιδευαν ως εκκεντρικούς οικολόγους, τώρα έχουν γίνει τάση για μια νεότερη γενιά λατρών του κρασιού. Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι το μέλλον ανήκει στο βιολογικό κρασί.
|
|