<< επιστροφή στο προγραμμα

Ο Αφηρημένος Ταχυδρόμος της EBU - Αλεξάνδρα Γιαλίνη
21:10

Μουσικά ταξίδια σε μοναδικές συναυλίες στο Τρίτο Πρόγραμμα μέσω της EBU.
Από 4 Οκτωβρίου επανερχόμαστε! Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21:10, οι ακροατές του Τρίτου έχουν «ελεύθερη είσοδο» στις αίθουσες συναυλιών όλου του κόσμου, για να απολαύσουν σημαντικά μουσικά γεγονότα, με κορυφαίες ορχήστρες, διακεκριμένους μαέστρους αλλά και ανερχομένους ταλαντούχους νέους μουσικούς.

Εξαίσιες μουσικές με επιλεγμένες συναυλίες της EBU, στο Τρίτο Πρόγραμμα

Σήμερα Πέμπτη: Ποικίλα, διάσπαρτα ίσως και ξεχασμένα «μουσικά γράμματα» της EBU καθώς και αποσπάσματα από συναυλίες, φεστιβάλ και διαγωνισμούς.




Σήμερα:
«Η Ιστορία του Θείου Πάθους».
«J.S.Bach: Κατά Ιωάννην Πάθη».
Τα κείμενα του Ευαγγελιστή Ιωάννη που έγιναν ο καμβάς πάνω στον οποίο δημιούργησε ο J.S.Bach ένα από τα ομορφότερα ορατόρια για το Θείο Πάθος, τα «Κατά Ιωάννην», BWV 245, είναι η φετινή επιλογή της Βασιλικής Ορχήστρας του Concertgebouw του Άμστερνταμ για την καθιερωμένη ετήσια Πασχαλινή συναυλία της, μια από τις πιο μακροχρόνιες παραδόσεις συναυλιών στον κόσμο.

Από το 1899, όταν ο τότε κύριος μαέστρος Willem Mengelberg παρουσίασε τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Bach την περίοδο του Πάσχα, η Concertgebouw του Άμστερνταμ εναλλάσσει αυτό το αθάνατο αριστούργημα με τα εξίσου αριστοτεχνικά Κατά Ιωάννην Πάθη του Bach αλλά και τα τελευταία χρόνια και Πάθη άλλων συνθετών.

Η Βασιλική Ορχήστρα του Concertgebouw του Άμστερνταμ μαζί με την Χορωδία της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση του Trevor Pinnock (από συναυλία που έγινε στις 24 Μαρτίου του 2024) παρουσιάζουν αποσπάσματα του Ορατορίου «Κατά Ιωάννην Πάθη» του J.S.Bach BWV 245.

Σολίστ: Mauro Peter, τενόρος (Ευαγγελιστής) - Matthew Rose, μπάσος, (Χριστός), Lydia Teuscher, σοπράνο Wiebke Lehmkuhl, κοντράλτο - Anthony Gregory, τενόρος - Johannes Weisser, μπάσος.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο (απ’ όπου και πήρε πτυχία πιάνου, αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας), καθώς και κλασσικό τραγούδι. Συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα από το 1995 και τα τελευταία 15 χρόνια επιμελείται και παρουσιάζει, σε συνεργασία με την EBU, ζωντανές μεταδόσεις συναυλιών από την Ευρώπη. Παράλληλα εργάστηκε και ως μουσικός σύμβουλος σε τηλεοπτικές καλύψεις συναυλιών.



    << επιστροφή στο προγραμμα