<< επιστροφή στο προγραμμα

Ο Αφηρημένος Ταχυδρόμος της EBU - Αλεξάνδρα Γιαλίνη
21:10

Μουσικά ταξίδια σε μοναδικές συναυλίες στο Τρίτο Πρόγραμμα μέσω της EBU.
Από 4 Οκτωβρίου επανερχόμαστε! Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21:10, οι ακροατές του Τρίτου έχουν «ελεύθερη είσοδο» στις αίθουσες συναυλιών όλου του κόσμου, για να απολαύσουν σημαντικά μουσικά γεγονότα, με κορυφαίες ορχήστρες, διακεκριμένους μαέστρους αλλά και ανερχομένους ταλαντούχους νέους μουσικούς.

Εξαίσιες μουσικές με επιλεγμένες συναυλίες της EBU, στο Τρίτο Πρόγραμμα

Σήμερα Πέμπτη: Ποικίλα, διάσπαρτα ίσως και ξεχασμένα «μουσικά γράμματα» της EBU καθώς και αποσπάσματα από συναυλίες, φεστιβάλ και διαγωνισμούς.




Σήμερα:
Μουσικό γράμμα που περιέχει την ιστορία της ζωής δύο ανθρώπων γεμάτων πάθος, της Alma και του Gustav Mahler.

Το έγραψε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας στις 28 Σεπτεμβρίου του 2023 και φέρει την υπογραφή του Vasily Petrenko.

Περιέχει μία από τις πιο δημοφιλείς συμφωνίες του Αυστριακού συνθέτη που, αν και προέκυψε από μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής του, είναι «ένας ύμνος στη ζωή» και ένα σχόλιο στον έρωτα και τον θάνατο, την σπουδαία 5η Συμφωνία του, της οποίας το περίφημο Adagietto είναι μια πολύ όμορφη δήλωση αγάπης στην αγαπημένη του σύζυγο, Alma.

Η Alma Mahler ήταν και εκείνη συνθέτρια, μέχρι που γνώρισε τον Gustav ο οποίος δεν της επέτρεψε να συνεχίσει να συνθέτει. Η μουσική της ήρθε στο προσκήνιο πολύ πρόσφατα και το συγκεκριμένο μουσικό γράμμα περιέχει επτά δικά της τραγούδια, που ερμηνεύει η μέτζο σοπράνο Catriona Morison.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Η Αλεξάνδρα Γιαλίνη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο (απ’ όπου και πήρε πτυχία πιάνου, αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας), καθώς και κλασσικό τραγούδι. Συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα από το 1995 και τα τελευταία 15 χρόνια επιμελείται και παρουσιάζει, σε συνεργασία με την EBU, ζωντανές μεταδόσεις συναυλιών από την Ευρώπη. Παράλληλα εργάστηκε και ως μουσικός σύμβουλος σε τηλεοπτικές καλύψεις συναυλιών.



    << επιστροφή στο προγραμμα