<< επιστροφή στο προγραμμα

Η Μούσα του Μιούζικαλ - Γιάννης Φίλιας
19:00

Μια περιπλάνηση μύησης στην τέχνη και την τεχνική του Μουσικού Θεάτρου.
Το Musical ασφαλώς δεν έχει μία, αλλά πολλές Μούσες για προστάτιδες: της λυρικής ποίησης, της μιμικής, της όρχησης, της κωμωδίας, της τραγωδίας - κι ίσως να ξεχάσαμε και κάποια.

Από το Broadway της Νέας Υόρκης ως το West End του Λονδίνου, η τέχνη του Musical μετρά στις μέρες μας στρατιές δημιουργών, ορδές ερμηνευτών, πλήθη κρυφών ή φανερών θαυμαστών. Η πλούσια ανθολογία των έργων που παρουσιάζονται, ηχογραφούνται ή μαγνητοσκοπούνται παγκοσμίως, αξιολογείται σύμφωνα με ειδικούς κανόνες, καθώς και με ιδιαίτερα μέτρα και σταθμά.

Μέσα από την εκπομπή «Η Μούσα του Μιούζικαλ», εμείς θα επιχειρήσουμε να αφουγκραστούμε το ακουστικό κομμάτι μιας απόλυτα οπτικοακουστικής τέχνης, παραθέτοντας εκτενή μουσικά αποσπάσματα ζωντανών ηχογραφήσεων, ή και ιστορικών καταγραφών studio, από έργα γραμμένα τόσο για το εφήμερο της θεατρικής σκηνής, όσο και για την αιωνιότητα της μεγάλης οθόνης.

Κάθε ωριαία εκπομπή είναι αφιερωμένη θεματολογικά σε ένα ξεχωριστό έργο, ή έναν ιδιαίτερο συνθέτη. Σκοπός της εκπομπής, εκτός από το να μυήσει τον ακροατή στο χώρο της συγκεκριμένης μουσικής φιλολογίας, είναι να αναδείξει τα γνωστά και τα άγνωστα διαμάντια του musical, αλλά και να παρασύρει σχεδόν χορευτικά τον ακροατή, σε μια εμπειρία πέραν της ακρόασης.


Five - six - seven - eight, λοιπόν, όπως θα έλεγε ένας αόρατος ραδιοφωνικός χορογράφος.

Σήμερα:
David Hein / Irene Sankoff: "Come from away".
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ως προφύλαξη έναντι πιθανών πρόσθετων τρομοκρατικών επιθέσεων, εξέδωσε μια έκτακτη εντολή, όλα τα αεροπλάνα στη χώρα είτε να προσγειωθούν, είτε να μην αναχωρήσουν. Στο διεθνές αεροδρόμιο του Gander, στα σύνορα με τον Καναδά, συγκεντρώθηκαν 38 αεροπλάνα, με έναν συνολικό πληθυσμό σχεδόν 7.000 επιβατών να μένουν κολλημένοι στο έδαφος για εικοσιτετράωρα. Η εντολή αυτής της στάσης, άρθηκε τελικά στις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν και οι αναχωρήσεις από αεροδρόμια εντός των Η.Π.Α. Δέκα χρόνια αργότερα, στην επέτειο των τραγικών αυτών γεγονότων, η Irene Sankoff και ο David Hein επισκέπτονται την περιοχή εκείνη του Gander, καθώς και το αεροδρόμιο, παίρνοντας συνεντεύξεις από επιζήσαντες επιβάτες, αλλά και από ντόπιους. Απώτερος σκοπός τους, να γράψουν ένα musical.

Αυτή την Τετάρτη 3 Απριλίου, από ηχογράφηση του 2017 με το original Broadway cast, θα απολαύσουμε και εμείς τους καρπούς αυτών των συνεντεύξεων, σε μορφή musical: το πολυβραβευμένο "Come from away".

Παραγωγή - Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

    << επιστροφή στο προγραμμα