<< επιστροφή στο προγραμμα

Ο θησαυρός της πίσω αυλής - Γιώργος Ν. Φλωράκης
20:10

Μια εκπομπή για το ελληνικό τραγούδι ως πηγή έμπνευσης και πολιτισμού. Μια εκτενής αναζήτηση σε θησαυρούς της ελληνικής μουσικής φέρνει στο φως τεκμήρια μοναδικών συνεργασιών από δημιουργούς διαφορετικών εποχών και πολιτισμών.

Από τον Όμηρο έως τις μέρες μας οι Έλληνες καταγράφουν τα πάντα με το τραγούδι. Από τις πιο υψηλές και δύσβατες μορφές του μέχρι τις πιο καθημερινές έως και τις αγοραίες. Από αυτό το ευρύτατο φάσμα, το μέρος που αφορά στο βαθύ, υψηλό και λεπταίσθητο τυγχάνει της μικρότερης έως και μηδαμινής προβολής. Τόσο που ίσως οι περισσότεροι ακροατές να αγνοούν ακόμη και ότι υπάρχει. «Ο θησαυρός της πίσω αυλής» αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το κομμάτι του ελληνικού τραγουδιού.

Ο Γιώργος Ν. Φλωράκης ανασύρει και παρουσιάζει δημιουργήματα Ελλήνων συνθετών σε ενσυνείδητους ακροατές. Στο επίκεντρο της εκπομπής το ελληνικό τραγούδι που συνομιλεί με τον κινηματογράφο, το θέατρο, τον χορό, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία, την ποίηση. Ακούμε το ελληνικό τραγούδι στις πιο σπάνιες δημιουργίες του, που μένουν για δεκαετίες απόκρυφες, αποκλεισμένες και αποσιωπημένες. Γι' αυτό όμως με γοητεία διπλή.

Ο θησαυρός της πίσω αυλής:

Μια εκπομπή για αυτούς που δεν αγαπούν το ελληνικό τραγούδι. Για να το αγαπήσουν!

Γιώργος Ν. Φλωράκης
Γεννημένος στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Είχε την πρώτη του επαφή με τη μουσική σε ηλικία 9 ετών όταν, μετά από παρότρυνση του πατέρα του, φοίτησε στο «Kεντρικό Ωδείο» του Κώστα Κλάββα παρακολουθώντας μαθήματα κλασικής κιθάρας και θεωρητικών.

Οι μουσικές επιρροές απ’ το σπίτι ήταν πολύ έντονες. Τα τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Δημήτρη Λάγιου μαζί με το ροκ των Beatles και τις μπαλάντες του Paul Simon ήταν τα πρώτα του ακούσματα. Έμαθε να εκτιμά τους μεγάλους μας ποιητές: Κωστή Παλαμά, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Κώστα Καρυωτάκη και άλλους από τις απαγγελίες του πατέρα του, ο οποίος υπήρξε λάτρης της ποίησης και «ερασιτέχνης» λογοτέχνης με συνεχή ποιητική δραστηριότητα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές στο τότε Πινδάρειο Ωδείο και στη συνέχεια στο Ωδείο Ραυμόνδη στο τμήμα κλασσικών κρουστών-τυμπάνων και αρμονίας ενώ παράλληλα παίρνει μαθήματα φωνητικής από την Κάρεν Σόλομον (Αμερικάνικο μουσικό θέατρο), τον Φραγκίσκο Βουτσίνο και τη Δέσποινα Κάτσαρη.

Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρώτη δισκογραφική παρουσία η συμμετοχή του στον Βίο Ελληνικό του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Πρόσφατη Δισκογραφία: Οι μπαλάντες της Οδού Ατθίδων, Τόπος Άγραφος, Τα τραγούδια της Αιώνιας Φυγής, Τού Ερωτα η Μ

    << επιστροφή στο προγραμμα