<< επιστροφή στο προγραμμα

Ο Συνθέτης της εβδομάδας - Σταμάτης Αθανάσουλας
12:00

Μία εκτενής αναφορά στο έργο συνθετών από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα.
Η εκπομπή προσφέρει μία σφαιρική εικόνα του έργου των δημιουργών σε όλους τους τομείς (φωνητική μουσική, μουσική δωματίου, συμφωνική μουσική κ.λ.π.) ενώ η παράλληλη αφήγηση ιστορικών γεγονότων ή γεγονότων της προσωπικής ζωής των συνθετών, δίνει στον ακροατή την δυνατότητα κατανόησης του ψυχικού ή συναισθηματικού φορτίου των έργων που παρουσιάζονται.
Τα σχόλια, οι κριτικές σκέψεις καθώς και οι προσεκτικά επιλεγμένες ερμηνείες, συνεισφέρουν σε μια όσο τον δυνατόν δημιουργικότερη μουσική ακρόαση.

Σήμερα:
Εβδομάδα αφιερωμένη στον Arvo Pärt (1935)
Υπήρξε και είναι ο σπουδαιότερος εσθονός συνθέτης, μιάς και είναι εν ζωή ακόμα.
Ο Pärt γεννήθηκε στην Εσθονία στις 11 Σεπτεμβρίου του 1935 στην πόλη Paide την πρωτεύουσα της κομητείας Järva.
Μεγάλωσε με τη μητέρα και τον πατριό του στο Rakvere στη βόρεια Εσθονία. Στα πρώτα του έργα υπήρξε νεοκλασικιστής, περνώντας στη συνέχεια στον σειραϊσμό και στην Avant Garde, για να περιέλθει εντέλει στην συνθετική τεχνική των κολάζ και στο μίνιμαλ.
Τα έργα του πάνω απ΄ όλα, είναι έμπλεα συναισθημάτων και ιδιαίτερου ψυχισμού. Περνώντας τα χρόνια, φτάνει στην μέγιστη αφαίρεση, από την οποία προκύπτει μία λιτότητα έκφρασης, που μοιάζει να μιλά στον κάθε ακροατή προσωπικά.
Στο αφιέρωμα αυτής της εβδομάδας θα παρουσιάσουμε τα πιο σημαντικά και αντιπροσωπευτικά έργα του σπουδαίου αυτού εσθονού συνθέτη.
Καλή ακρόαση.

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας

    << επιστροφή στο προγραμμα