<< επιστροφή στο προγραμμα

Που πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια; - Μενέλαος Καραμαγγιώλης
18:00

Σειρά ωριαίων αυτοτελών ραδιοφωνικών εκπομπών με διαφορετικό θέμα κάθε φορά, που μεταδίδονται από το Τρίτο Πρόγραμμα από το 1987 και καλύπτουν θεματολογικά ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει θέματα από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τη μουσική, την επικαιρότητα και επετειακά αφιερώματα. Πρόκειται για ραδιοφωνικές ταινίες & ραδιοφωνικά δοκίμια με διαφορετική προσέγγιση και πρωτότυπη οπτική.
Κάθε εκπομπή είναι ένα ραδιοφωνικό αυτόνομο σενάριο που απαντάει κάθε φορά στο ερώτημα του τίτλου. Κάθε Κυριακή γράφεται ένα σενάριο που συνδυάζει αποσπάσματα λόγου και μουσικής, τα οποία λειτουργούν συνειρμικά και αντιστικτικά, και συνθέτουν σε κάθε εκπομπή μιαν αυτοτελή ραδιοφωνική «ταινία» σκηνοθετημένη και προετοιμασμένη έτσι που να μοιάζει με το σάουντρακ μιας ηχητικής ταινίας.
Η μεγάλη ποικιλία των μουσικών επιλογών, ο συνδυασμός τους με ένα μεγάλο αριθμό κειμένων από την παγκόσμια λογοτεχνία και άλλων κειμένων -που γράφονται ειδικά για την εκπομπή- δημιουργούν ένα ιδιόμορφο αυτοτελές μωσαϊκό που απευθύνεται στο θυμικό του θεατή με αποτέλεσμα την -ως τώρα- εξαιρετικά πετυχημένη πορεία και απήχηση αυτών των εκπομπών, ακόμα κι όταν μεταδίδονται σε επανάληψη.
Οι συγκεκριμένες εκπομπές έχουν απασχολήσει συχνά τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο με υμνητικά σχόλια, αποσπάσματα από τα οποία παρατίθενται στη συνέχεια, έχουν περιληφθεί στη λίστα των top εκπομπών του ελληνικού ραδιοφώνου, και έχουν ανακηρυχθεί ως εκπομπές της χρονιάς όπως και ο παραγωγός έχει ανακηρυχθεί ραδιοφωνικός παραγωγός της χρονιάς. Όταν κοινοποιούνται στο facebook ξεπερνούν τις 25.000 ακροάσεις με εκατοντάδες likes και κοινοποιήσεις και υμνητικά σχόλια.
Οι εκπομπές αυτές έχουν γίνει συχνά επετειακές γιορτές σε σχολεία, θέματα εκθέσεων σε γκαλερί και έχουν γίνει εκπαιδευτικό εργαλείο σε σχολεία και πανεπιστήμια.
Οι εκπομπές απαιτούν προετοιμασία που περιλάμβάνει έρευνα, συγγραφή, μουσική επιμέλεια, αρχειακό υλικό, αναλυτική προεργασία και προετοιμασία και κυρίως απαιτητικό και λεπτομερειακό μοντάζ στο στούν

Σήμερα:
ΑΣ ΕΚΤΕΘΟΥΜΕ.
24 οδηγίες-συμβουλές-παραινέσεις συνδράμουν τους ήρωες μιας ραδιοφωνικής ταινίας να τα βγάλουν πέρα με έναν δύσκολο μεταβατικό Απρίλιο μέσα από κουβέντες, σαματάδες, διαφωνίες, καυγάδες, φλερτ, αγκαλιές, κλάματα, προπόσεις, ξανά αγκαλιές κι αποχαιρετισμούς που μοιάζουν με προσκλήσεις και διευκολύνουν τις επιστροφές. Ανάμεσα σε γύρη, μυρωδιές, και υποσχετικά ξεπετάγματα της βλάστησης, οι θεοί πεθαίνουν, σίγουροι πως θα ξαναγεννηθούν. Κι οι άνθρωποι παρηγορούνται πως ο θάνατος δεν είναι το τέρμα; Έστω κι αν η άνοιξη "πρώτα θα κάνει φόνο κι ύστερα θα πεθάνει; Γιατί όποιος φοβάται να πεθάνει, δε θα ζήσει κιόλας.

Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ – πολλά εκ των οποίων για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση – και ταινίες, αποσπώντας σημαντικά βραβεία και διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με την παραγωγή εκπομπών του Τρίτου και ιδιωτικών ραδιοφώνων.

    << επιστροφή στο προγραμμα