<< επιστροφή στο προγραμμα

Opera Omnia - Γιάννης Φίλιας
21:00

Η εκπομπή «OPERA OMNIA» (Άπαντα τα Έργα), κάθε Σάββατο βράδυ από το Τρίτο Πρόγραμμα, θα επιχειρήσει να μεταφέρει στους δέκτες μας γνωστά και άγνωστα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας, μέσα από παλιές και νεώτερες ζωντανές ηχογραφήσεις, ή απόηχους θρυλικών καταγραφών σε studio. Σε ρόλο νοητού ταξιθέτη και διακριτικού ξεναγού, ο Γιάννης Φίλιας.

Συντονιστείτε λοιπόν, κάθε Σάββατο στις 21.00, για να σηκώσετε τη δική σας αυλαία και να απολαύσετε, από το δικό σας προσωπικό θεωρείο, τη μαγική εμπειρία της όπερας.

Σήμερα:
Παύλου Καρρέρ: "Δέσπω, η ηρωίς του Σουλίου".
Μονόπρακτη όπερα σε κείμενο Αντώνιου Μανούσου, βασισμένο στο ομώνυμο δημοτικό τραγούδι "Της Δέσπως". Πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 1883 στο θέατρο "Απόλλων" της Πάτρας.

"Δαυλί στο χέρι νάρπαξε, κόρες και νύφες κράζει:

Σκλάβες Τούρκων μη ζήσομε, παιδιά μ', μαζί μου ελάτε.
Και τα φυσέκια ανάψανε κι όλοι φωτιά γενήκαν."



Άν οι όπερες "Μάρκος Μπότσαρης" και "Κυρά Φροσύνη" γράφτηκαν στα ιταλικά και κατόπιν μεταφράστηκαν στα ελληνικά, η τύχη της "Δέσπως", της τρίτης όπερας του Καρρέρ με ελληνικό θέμα, πήγε κάπως ανάποδα: το λιμπρέτο γράφτηκε πρώτα στα ελληνικά από τον Αντώνιο Μανούσο - και γι’αυτό το λόγο χαρακτηρίστηκε ως "το πρώτον ελληνικόν τραγικόν μελόδραμα" - και εκ των υστέρων μεταφράστηκε στα ιταλικά, για τις ανάγκες της πρώτης παρουσίασης του έργου από ιταλικό θίασο, στην Πάτρα.



Αυτό το Σάββατο 30 Μαρτίου, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας στον Παύλο Καρρέρ και τα εθνικού περιεχομένου έργα του, θα ολοκληρώσουμε την "Κυρά Φροσύνη" και θα απολαύσουμε τη "Δέσπω", με την αξέχαστη Μάρθα Αράπη στον κεντρικό ρόλο, πλαισιωμένη από τις εξαίρετες ερμηνείες των Τάση Χριστογιαννόπουλου, Βαγγέλη Χατζησίμου, Ελένης Λιώνα, πάντα υπό τη μπαγκέτα του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή.

    << επιστροφή στο προγραμμα