ΣΑΒΒΑΤΟ  20/04/2024
15:00 Κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών
Οι Μουσικές του Κόσμου - ΕΡΤ Αρχείο   (E)   
Μουσικά


Έτος παραγωγής: (2010)



Οι «Μουσικές του κόσμου» επιχειρούν ένα πολύχρωμο μουσικό ταξίδι από παραδοσιακούς ήχους και εξωτικούς ρυθμούς, μέχρι ηλεκτρονικά ακούσματα και πειραματικές μουσικές προσεγγίσεις.

Οι συντελεστές της εκπομπής εξερευνούν τον κόσμο του Synch Festival, της μεγαλύτερης Αθηναϊκής γιορτής του σύγχρονου ήχου.

Ταξιδεύουν στη βερολινέζικη συνοικία του Kreuzberg για να συναντήσουν τους μετανάστες και να ακούσουν τα προβλήματα τους μέσα από της ρίμες της ραπ μουσικής τους.

Μας μεταφέρουν στους χορευτικούς ρυθμούς της βραζιλιάνικης σάμπα και συναντούν τους θρύλους της βραζιλιάνικης μουσικής, Caetano Veloso kai Gilberto Gil.

Επιστρέφουν στη χώρα μας για να «εισβάλουν» στον κόσμο του Γιάννη Αγγελάκα, καταγράφοντας τις ηχογραφήσεις του με τον Ψαρογιώργη και τους «Επισκέπτες» καθώς και πολλές συναυλίες τους σε όλη την Ελλάδα.

Μας συστήνουν τον πρωτοποριακό ήχο της πειραματικής μουσικής, μέσα από το μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους στην Γλασκόβη.

Ανοίγουν το κεφάλαιο της αθηναϊκής ηλεκτρονικής σκηνής, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από την Λένα Πλάτωνος και τους «Στέρεο Νόβα» μέχρι την σημερινή πραγματικότητα.

Τέλος, μας φέρνουν κοντά στο μεταπολεμικό Σεράγεβο και στην μουσική της νέας γενιάς του.




Δείτε σήμερα: «Η μουσική σκηνή του Σαράγεβο»

Στο επεισόδιο αυτό, οι «Μουσικές του κόσμου» ταξιδεύουν στο Σαράγεβο, μια πόλη με μεγάλη και δυνατή Ιστορία.

Η Οθωμανική και η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία επηρέασαν βαθιά την πόλη, τη μουσική και τις παραδόσεις της. Το μουσικό είδος Sevdalinka, παραδοσιακή μουσική της Βοσνίας, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της τουρκικής επιρροής. Σε πολλές περιπτώσεις, το Sevdalinka λέγεται απλώς Sevdah, λέξη που προέρχεται από την τουρκική γλώσσα και σημαίνει «ερωτικός καημός».

Από την άλλη, μεταξύ 1961 και 1991, αναπτύχθηκε ένα δυναμικό ποπ και ροκ κίνημα. Πολλές ιστορικές μπάντες σχηματίστηκαν εκείνη την εποχή, όταν το Σαράγεβο ήταν το πολιτιστικό κέντρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μέχρι το 1992, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Η πολιορκία του Σαράγεβο ήταν η μακρύτερη στη σύγχρονη Ιστορία και επηρέασε πολύ την καλλιτεχνική ζωή της πόλης.

Οι «Μουσικές του κόσμου» επιχειρούν να εξερευνήσουν τόσο την παραδοσιακή όσο και την εναλλακτική ποπ-ροκ σκηνή και την εξέλιξή τους από την παλιά στη νέα γενιά. Κυρίως όμως, προσπαθούν να ανακαλύψουν τους τρόπους, χάρη στους οποίους η νέα γενιά μουσικών επιβίωσε της πολιορκίας και πώς αυτό το γεγονός επηρέασε τη μουσική τους.

«Ο πόλεμος με άλλαξε πολύ», λέει ο Nane, ένας 35χρονος μουσικός που ασχολήθηκε και πάλι με τη μουσική με το ξέσπασμα του πολέμου γιατί, όπως εξηγεί, ήταν ένας τρόπος επιβίωσης. «Μεγάλωσα πολύ γρήγορα, ξέρω τι θα πει πόλεμος. Πολλοί ενήλικες δεν ξέρουν τι θα πει πόλεμος, ότι δεν σκοτώνει μόνο ανθρώπους, αλλά πληγώνει την ψυχή».






Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου, Χρήστος Μπάρμπας, Χρόνης Πεχλιβανίδης
Φωτογραφία: Δημήτρης Διακουμόπουλος
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη, Ιωάννα Πογιαντζή, Γωγώ Μπεμπέλου
Παραγωγή: Χρόνης Πεχλιβανίδης, Onos Productions


(E)
Επόμενο > [K8] Λίστα Γάμου - ΕΡΤ Αρχείο (E)

 
     




Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο άνω των 8 ετών
Κατάλληλο άνω των 12 ετών
Κατάλληλο άνω των 16 ετών
Κατάλληλο άνω των 18 ετών
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά