ΔΕΥΤΕΡΑ  15/04/2019
16:30 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
ΓΡΑΦΗ ΚΑΘΑΡΗ   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Πολιτισμός


Έτος παραγωγής: (2019)


Web TV


Σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων με θέμα τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί μέσα από τη μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, το μυθιστόρημα - διήγημα και τη ζωγραφική.

Ένα διαφορετικό ντοκιμαντέρ

Μια «ανοικτή» διεπιστημονική ματιά πάνω στη σύγχρονη ελληνική πολιτισμική παραγωγή, μέσα από τα πεδία της μουσικής, του κινηματογράφου, του μυθιστορήματος - διηγήματος, του θεάτρου και της ζωγραφικής.

Μια διαθεματική διερεύνηση γύρω από το πώς η γραφή μετουσιώνεται σε πολιτισμικές πρακτικές μέσα από τον λόγο των δημιουργών, των μελετητών και γενικότερα Ελλήνων που ενεργούν δημιουργικά στο πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της εν λόγω σειράς, αναζητήθηκε ο ρυθμός της σύγχρονης ελληνικής πολιτισμικής παραγωγής, ενώ προσεγγίστηκαν με επιστημονικό τρόπο όψεις και εκφάνσεις της διαδρομής της στο ιστορικό συνεχές.

Σε σχέση πάντα με τον γραπτό λόγο αναδεικνύονται μια σειρά πολιτισμικών πρακτικών, για την προσέγγιση των οποίων χρησιμοποιήθηκαν τα βασικά μεθοδολογικά «εργαλεία» ανάλυσης και ερμηνείας επιστημονικών «πειθαρχιών», όπως η Κοινωνιολογία του Πολιτισμού, η Δημιουργική Γραφή, οι Πολιτισμικές Σπουδές κ.ά. Με τον τρόπο αυτό συνδιαμορφώνεται ο «λόγος» των δημιουργών / ερμηνευτών με τον «λόγο» των μελετητών και επιστημόνων, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο πλούτος της σύγχρονης πολιτισμικής παραγωγής και να διανοίξουν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας με την ελληνική κοινωνία.

Το περιεχόμενο της σειράς έχει ως επίκεντρο τον γραπτό λόγο, ο οποίος διαχέεται σε κάθε έκφανση και εκδοχή της κουλτούρας και ειδικότερα σε «εφαρμοσμένες περιοχές» του νεοελληνικού πολιτισμού. Συγκεκριμένα, ανιχνεύονται οι μετασχηματισμοί του γραπτού λόγου σε πρακτικό πολιτισμικό γεγονός με βασικό κριτήριο τη μετουσίωσή του σε ένα τραγούδι, μια θεατρική πράξη, μια ταινία, ένα εικαστικό δρώμενο κ.τ.λ. Με αφορμή δηλαδή ένα γραπτό κείμενο, αναδεικνύεται η παραγωγή πρακτικών του εφαρμοσμένου πολιτισμού, θίγοντας τα ενδιάμεσα δημιουργικά στάδια προς την υλοποίηση, τους κανόνες λειτουργίας, τη δυναμική ενός έργου Τέχνης κ.ο.κ. Ειδικότερα, διερευνάται πώς μεταπηδούμε από ένα ποίημα στη δημιουργία ενός τραγουδιού, από ένα σενάριο στη δημιουργία μιας ταινίας, από μία τραγωδία στην παράστασή της, από ένα θεατρικό κείμενο στο θεατρικό «σανίδι» και πιο περίτεχνα από ένα δοκίμιο σε κάποιον πίνακα ή εικαστικό γεγονός.

Ακόμη, στα επεισόδια της νέας σειράς, θα περιηγηθούμε στην ιστορία και στις δημιουργικές τεχνικές του μυθιστορήματος, του διηγήματος, των σύγχρονων καλλιτεχνικών και ιδεολογικών τάσεων και ρευμάτων στην τέχνη και στον πολιτισμό.

Υπό την έννοια αυτή η εν λόγω σειρά φιλοδοξεί να διαμορφώσει τους όρους μιας εναλλακτικής και ενδελεχούς προσέγγισης της σύγχρονης πολιτισμικής παραγωγής στη χώρα μας, ενισχύοντας σθεναρά το επίπεδο της παιδείας, καθώς και των διαδικασιών πρόσληψης των πολιτισμικών αγαθών στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι στη σειρά αυτή θα εμφανιστεί πλήθος επιστημόνων, καλλιτεχνών, συγγραφέων, ποιητών, καθηγητών και προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους.

Την επιστημονική επιμέλεια και την παρουσίαση της σειράς έχουν οι πανεπιστημιακοί: Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (ποιητής-πεζογράφος, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής των μεταπτυχιακών Προγραμμάτων «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου), Νίκος Φωτόπουλος (ποιητής και επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας των Πολιτισμικών και Εκπαιδευτικών Πρακτικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

Δείτε σήμερα: «Μυθιστόρημα και διήγημα»
Eπεισόδιο 7

Γενικός τίτλος: «Από το μυθιστόρημα στον φιλοσοφικό στοχασμό»


Ο όρος «μυθιστόρημα» χαρακτηρίζει πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους κείμενα, με μόνο κοινό τους στοιχείο συνήθως, το γεγονός ότι αποτελούν εκτεταμένα έργα μυθοπλασίας σε πεζό λόγο.

Συγκεκριμένα, διακρίνεται από το διήγημα (μικρό κείμενο) και τη νουβέλα (μέσης έκτασης κείμενο), λόγω του μεγέθους του.
Ο μυθιστοριογράφος έχει τη δυνατότητα να μας παρουσιάζει μεγαλύτερη ποικιλία χαρακτήρων, πιο σύνθετη πλοκή ή και πλοκές μέσω μιας ευρύτερης ανάπτυξης των θεμάτων που τον απασχολούν.

Η ίδια η γέννηση του είδους αποτέλεσε καινοτομία στη λογοτεχνία, αφού από το ελληνικό ποιητικό έπος περάσαμε σε έπος με πεζό λόγο, διατηρώντας το χαρακτήρα της αφήγησης αξιομνημόνευτων πράξεων. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε πως μυθιστορηματικές μορφές και θέματα συναντούμε ήδη από τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο και τον Ξενοφώντα και από τους πλατωνικούς διαλόγους ώς τα έργα της Νέας Κωμωδίας.
Αλλά τις πρώτες εκτενείς μυθιστορίες σε πεζό λόγο γράφουν οι Έλληνες συγγραφείς του 2ου και 3ου αιώνα.
Ο ελληνικός όρος μυθιστόρημα εμφανίστηκε και καθιερώθηκε στα Ελληνικά Γράμματα πολύ αργότερα, τον 19ο αιώνα, μάλιστα όχι χωρίς αντιδράσεις.

Eπεισόδιο 7ο: «Από το μυθιστόρημα στον φιλοσοφικό στοχασμό: Μυθιστόρημα και διήγημα»

Ειδικότερα, στο έβδομο επεισόδιο της σειράς «Γραφή Καθαρή» με υπότιτλο: «Μυθιστόρημα & Διήγημα» θα εξετάσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος, δίνοντας και μια συνοπτική περιγραφή της ιστορίας του, από την εποχή του Ομήρου και του Ηροδότου, ώς τον 20ό αιώνα.
Θα επιχειρήσουμε, επίσης, έναν θεματικό διαχωρισμό στα μυθιστορηματικά είδη, ο οποίος βασίζεται στο περιεχόμενό του και στις κατά καιρούς τάσεις και ονομασίες που έλαβε από τους φιλόλογους. Εδώ θα μας απασχολήσουν όροι, όπως επιστολικό και τεκμηριωτικό μυθιστόρημα, μη μυθοπλαστικό μυθιστόρημα, αντιστοχαστικό, ρεαλιστικό και κοινωνικό.
Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστεί και μια δημιουργική σύγκριση μυθιστορήματος και διηγήματος, τόσο ως προς το ιδιαίτερο περιεχόμενό τους όσο και προς τα θέματα που κατά καιρούς απασχολούν τα δύο αυτά λογοτεχνικά είδη, παρέχοντας και μια αποτύπωση των «ποιοτικών» τους διαφορών.
Γνωστοί και βραβευμένοι συγγραφείς θα καταθέσουν τις απόψεις τους και τις προτιμήσεις τους, το λογοτεχνικό είδος που αγαπούν και υπηρετούν, όσο και την ιδιαίτερη «θέση» τους απέναντι στο γραπτό λόγο.
Ο Λογοτεχνικός Κανόνας είναι ένας όρος που έχει αποκτήσει μεγάλη διάσταση στις φιλολογικές σπουδές. Για το λόγο αυτό και ο «Κανόνας» θα αποτελέσει ένα θέμα στο οποίο οι φιλοξενούμενοί μας θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους, για τη λογική του και τη σημασιολογία του.
Ποια είναι άραγε αυτά τα κριτήρια τα οποία καθιστούν κάποιον «μεγάλο συγγραφέα»; Τι απαντάει η ακαδημαϊκή κοινότητα γι’ αυτά και πόση σημασία έχουν τελικά; Το γεγονός της ενσωμάτωσης ενός συγγραφέα στον λογοτεχνικό Κανόνα αποτελεί κριτήριο της σπουδαιότητάς του, αφού αυτόματα τον εντάσσει σε μια κλειστή ελίτ, η οποία χαίρει γενικής εκτίμησης ή συμβαίνει κάτι διαφορετικό;Στο ντοκιμαντέρ μιλούν λογοτέχνες, συγγραφείς και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι καταθέτουν τις απόψεις τους, τον τρόπο δουλειάς τους, καθώς και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το γραπτό κείμενο γι’ αυτούς. Συγκεκριμένα, μιλούν οι Θανάσης Βαλτινός, Γιώργος Κεντρωτής, Ισίδωρος Ζουργός, Πέτρος Μάρκαρης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αχιλλέας Κυριακίδης, Στρατής Πασχάλης, Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Κώστας Βραχνός, Γιάννης Παλαβός, Θανάσης Τριαρίδης, Ανδρέας Θανασούλας, Κώστας Κρεμμύδας κ.ά.


Επιστημονική επιμέλεια-παρουσίαση: Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), Νίκος Φωτόπουλος (επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).
Σκηνοθεσία-σενάριο: Κώστας Χαραλάμπους.


Επόμενο > GREEK TOWN (ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ)

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά