ΤΡΙΤΗ  17/04/2018
23:00 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ευρωπαϊκά θέματαWeb TV


Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.

Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Δείτε σήμερα: «Τίποτα δεν πάει χαμένο»

Οι επιτυχημένες οικονομίες του μέλλοντος θα είναι αυτές που θα λειτουργούν κυκλικά. Αυτές δηλαδή που θα παράγουν προϊόντα, τα οποία δεν θα καταλήγουν να θάβονται ως σκουπίδια, αλλά θα ανακυκλώνονται στο συντριπτικό τους ποσοστό για να ξαναχρησιμοποιηθούν ή θα αξιοποιούνται σε τομείς όπως η παραγωγή ενέργειας. Οι σχετικές τεχνολογίες συνεχώς εξελίσσονται και δίνουν απεριόριστες δυνατότητες σε όσους έχουν καινοτόμες ιδέες. Η Ευρώπη έχει θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους σε σχέση με την κυκλική οικονομία.

Για την Ελλάδα αυτή θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συνδυάσει την εξοικονόμηση πόρων με αναπτυξιακά προγράμματα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι «28 Φορές Ευρώπη» περιγράφουν μια σειρά από τέτοια καινοτόμα προγράμματα. Επισκέφθηκαν την Τήλο, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου, αλλά και το Σάμσο, στη Δανία που είχε επιτύχει την απεξάρτησή του από εισαγόμενες ορυκτές πρώτες ύλες, ήδη από τη δεκαετία του ’70. Βρέθηκαν επίσης στη Βιέννη, εκεί που η «καθαρή καύση» απορριμάτων με στόχο την παραγωγή ενέργειας έχει ιστορία δεκαετιών και τη Δυτική Μακεδονία, όπου ξεκίνησε έστω και με προβλήματα η λειτουργία της πρώτης μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων. Παρουσιάζουν τέλος ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Λαγκαδά έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου κτηνοτρόφοι πήραν την πρωτοβουλία να εκμεταλλευτούν την κοπριά των ζώων τους για να παράγουν βιοάεριο. Στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι του Σάμσο, της Τήλου, της Κοζάνης αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, για το μέλλον της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας.


Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας

Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
https://goo.gl/Jph87B
PEAKY BLINDERS (Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ ) - Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ < Προηγούμενο
Επόμενο > Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά