ΤΕΤΑΡΤΗ  14/03/2018
20:00 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
ΔΡΟΜΟΙ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΠολιτισμόςWeb TV


Η εκπομπή προβάλλει πρόσωπα, τα οποία με την παρουσία τους συμβάλλουν στην πολιτιστική ανέλιξη τού τόπου. Στην εκπομπή έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα πάνω από εκατό προσωπικότητες του πολιτιστικού και κοινωνικού χώρου της Ελλάδας, που παρουσίασαν τη δουλειά τους κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό ζωής.

Στόχος της εκπομπής είναι να προβάλλει τη σύγχρονη πολιτιστική κληρονομιά συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία ενός αρχείου με τη ζωή, τη δράση και τις ιδιαιτερότητες κάθε προσωπικότητας, πού με το δικό της τρόπο καταθέτει τη δική της συνεισφορά στον τόπο. Ήδη μια σειρά από τις εκπομπές αυτές έχει ψηφιοποιηθεί, ενώ κάποιες από τις εκπομπές έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και συζήτησης σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Δείτε σήμερα: «Χρήστος Πασαλάρης»

Η ΕΡΤ2 τιμά τη μνήμη του Χρήστου Πασαλάρη, που «έφυγε» από τη ζωή το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, και την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 στις 20:00 προβάλλει σε επανάληψη το επεισόδιο της εκπομπής «Δρόμοι», παραγωγής 2006, που ήταν αφιερωμένο στον σπουδαίο δάσκαλο της δημοσιογραφίας.

Ο Χρήστος Πασαλάρης ξεδιπλώνει τις σελίδες της ζωής του και αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες από την πολύχρονη καριέρα του. Η αφήγησή του αρχίζει από τα παιδικά του χρόνια για να φτάσει στην περίοδο της Αντίστασης, όπου μαθητής ακόμη στο Γυμνάσιο εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Επίσης, αναφέρεται στην ΕΠΟΝ Παγκρατίου και Ανατολικών Συνοικιών και στη γνωριμία του εκεί με την Ελένη Αρβελέρ, την Άννα Συνοδινού και τον Μάνο Χατζιδάκι, στα βασανιστήρια που υπέστη στις φυλακές στο Γουδή, ενώ αποκαλύπτει και πώς γλίτωσε την εκτέλεση το 1944, όταν τον έπιασαν να μεταφέρει παράνομο Τύπο.

Η Απελευθέρωση βρήκε τον Χρήστο Πασαλάρη φοιτητή της Ιατρικής, όπως παραδέχεται, όμως: «με απορρόφησε η ανησυχία της δημοσιογραφίας» κι έτσι βρέθηκε να εργάζεται στον «Ριζοσπάστη», μέχρι και το 1947 που έκλεισε. Ακόμη, θυμάται άγνωστα περιστατικά από το διάστημα που ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Κώστα Δεσποτόπουλο και τον Θανάση Κανελλόπουλο, αλλά και από την πολύχρονη σταδιοδρομία του στον Τύπο. Αναφέρεται όμως και στην άλλη του ιδιότητα, αυτή του δασκάλου στη νέα γενιά δημοσιογράφων, αποκαλύπτοντας τις δύο συμβουλές που δίνει πάντα στους μαθητές του: «Η μία είναι να μη φοβούνται το θάνατο, με την ευρεία έννοια και η δεύτερη να μην έχουν το πάθος του χρήματος. Αυτά τα δύο, όποιος δημοσιογράφος τα πετύχει, νομίζω είναι ελεύθερος, λυτρωμένος και, σε κάθε περίπτωση, έτοιμος να γράψει την αλήθεια».Δημοσιογραφική επιμέλεια-αρχισυνταξία: Ηρώ Τριγώνη
Σκηνοθεσία-μοντάζ: Νίκος Αλμπαντάκης

Παρουσίαση: Άρης Σκιαδόπουλος
ΚΑΛΑΜΙΤΙ ΤΖΕΙΝ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ - A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ < Προηγούμενο
Επόμενο > ΕΡΩΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά