ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  13/10/2017
19:40 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΈρευναWeb TV


Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Δείτε σήμερα: «Υπόθεση Ακριβογιάννη. Ο πιλότος που εκτελέστηκε ως κατάσκοπος»

Η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, παρουσιάζει το ψυχροπολεμικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον νεαρό πιλότο Νίκο Ακριβογιάννη, ο οποίος εκτελέστηκε στην Αλβανία του Χότζα ως κατάσκοπος υπέρ της Ελλάδας. Η άγνωστη ιστορία του είναι μια σκοτεινή υπόθεση της μετεμφυλιακής Ελλάδας, καθώς ο νεαρός πιλότος στη χώρα του κατηγορήθηκε ως φυγάς κομμουνιστής και προδότης.

Εξήντα τρία χρόνια μετά, η ιστορική έρευνα εντόπισε όλο το φάκελο της δικογραφίας του Ακριβογιάννη στην Αλβανία και φωτίζει τι συνέβη. Η «Μηχανή του χρόνου» φέρνει στο φως τα νέα αυτά στοιχεία και ντοκουμέντα για τον νεαρό Ίκαρο που κατηγορήθηκε ότι αυτομόλησε στην Αλβανία, μ’ ένα πολεμικό αεροπλάνο, τον Απρίλιο του 1951.

Η εκπομπή παρουσιάζει πώς ένας φιλόδοξος νεαρός έγινε από γοητευτικός ηθοποιός, πράκτορας. Στρατολογήθηκε από κλιμάκιο της CIA στη Θεσσαλονίκη, το 1950, προκειμένου να φέρει σε πέρας μία μυστική εθνική αποστολή. Με την καθοδήγηση των Αμερικανών μπήκε στη Σχολή Αεροπορίας και συγκεκριμένα στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Έφεδρων Χειριστών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη σχολή, η διοίκηση του ανέθεσε μυστική αποστολή: να διαφύγει στην Αλβανία του Χότζα, με σκοπό να αποσπάσει πληροφορίες για τη χώρα μας, και τη δράση των Σοβιετικών στα Βαλκάνια, προσποιούμενος τον κομμουνιστή. Ο νεαρός Ίκαρος, από το 1952 μέχρι τον Αύγουστο του 1954, όπου τον εκτέλεσαν, έζησε μέσα στις φυλακές του σκληρού καθεστώτος του Χότζα, βασανίστηκε σκληρά και απομονώθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα στα Αλβανικά Αρχεία, στήθηκε στο απόσπασμα ως κατάσκοπος, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα κατηγορούνταν ως προδότης που αυτομόλησε με πολεμικό αεροπλάνο στη γειτονική χώρα.

Οι συγγενείς του μιλούν για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η οικογένειά τους, ενώ εκφράζουν την επιθυμία τους να αποκατασταθεί το όνομά του.

Στην εκπομπή μιλούν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Ταταρούνης και Σταύρος Τζήμας, οι ιστορικοί-ερευνητές Σταύρος Ντάγιος, Κωνσταντίνος Λαγός και Ελευθερία Μαντά, η αδερφή του Νίκου Ακριβογιάννη, Ελένη Μελίδου, καθώς και η ανιψιά του, Νέλλη Αφεντουλλίδου.Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
http://goo.gl/lZYyrd

   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά