ΠΕΜΠΤΗ  12/10/2017
19:40 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΈρευναWeb TV


Η «Μηχανή του Χρόνου» είναι μια εκπομπή που δημιουργεί ντοκιμαντέρ για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης παρουσιάζει αφιερώματα σε καλλιτέχνες και δημοσιογραφικές έρευνες για κοινωνικά ζητήματα που στο παρελθόν απασχόλησαν έντονα την ελληνική κοινωνία.

Δείτε σήμερα: Έλληνες μετανάστες στην Αμερική - Γ΄ Μέρος: «Από τους διωγμούς στην καταξίωση»

Οι ξενιτεμένοι πίστευαν ότι γρήγορα θα επιστρέψουν και πήραν μαζί τους στις βαλίτσες τους όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματα των Ελλήνων.
Έτσι, από τη μια ήταν ενωμένοι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον και από την άλλη διχάστηκαν σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς, εκπλήσσοντας την αμερικανική κοινωνία που παρακολουθούσε το διχασμό των Ελλήνων.
Όταν όμως, ξέσπασαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι έσπευσαν να καταταχθούν εθελοντές και να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. Και όμως, μπορούσαν απλά να μείνουν στην Αμερική και να αποφύγουν τον πόλεμο, αλλά δεν το έκαναν.
Οι Έλληνες μετανάστες ήταν θύματα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Την περίοδο εκείνη, ψηφίζονταν νόμοι που εμπόδιζαν τη μαζική μετανάστευση των Ελλήνων, των Ιταλών και των Ιρλανδών. Ήταν οι περίφημες αναλογίες που αντιμετώπιζαν τους Έλληνες μετανάστες ως ανεπιθύμητους.
Επίσης, εκείνη την εποχή δημιουργήθηκαν δύο σημαντικές οργανώσεις που βοήθησαν καθοριστικά τους Έλληνες να κατανοήσουν την Αμερική αλλά και τους Αμερικάνους να κατανοήσουν τους Έλληνες. Ήταν η οργάνωση ΓΚΑΠΑ και πρωτίστως βέβαια η θρυλική ΑΧΕΠΑ.
Η προσπάθεια για ενσωμάτωση των μεταναστών στην αμερικανική κοινωνία κράτησε πολλές δεκαετίες. Ήταν ένας αγώνας επίπονος και συστηματικός. Τελικά, οι Έλληνες ενσωματώθηκαν όταν τα παιδιά τους κατατάχθηκαν στον αμερικανικό στρατό και πολέμησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κορέα και στο Βιετνάμ.
Πολλοί Έλληνες έγιναν ήρωες και στόλισαν το στήθος τους με πολλά μετάλλια ανδρείας. Συγχρόνως, το ποσοστό των νέων Ελλήνων που σπούδαζε ήταν τεράστιο για τα δεδομένα της αμερικανικής κοινωνίας και φυσικά ήταν μια δικαίωση για τους γονείς που έκαναν πολύ μεγάλες θυσίες για να δουν τα παιδιά τους στα κολέγια.Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
http://goo.gl/lZYyrd

   ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά