ΚΥΡΙΑΚΗ  13/08/2017
17:00 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE.   (E)   
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ευρωπαϊκά θέματαWeb TV


Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη - 28 Europe», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στον στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα. Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Δείτε σήμερα: Η καγκελάριος και ο χαλίφης

Σε πάνω από 3 εκατομμύρια υπολογίζονται σήμερα οι κάτοικοι της Γερμανίας με τουρκικές ρίζες. Ενάμιση εκατομμύριο απ’ αυτούς είναι ψηφοφόροι στις τουρκικές εκλογές. Απ’ αυτούς το 60% περίπου ψηφίζει Ερντογάν. Είναι λογικό λοιπόν ο φιλόδοξος σουλτάνος να θέλει να τους κρατήσει σταθερά πιστούς. Έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην πατρίδα του φάνηκε να θεωρεί το Βερολίνο ως ένα περιφερειακό μεν, αλλά εξίσου σημαντικό πεδίο σύγκρουσης με τους αντιπάλους του.
Δεν ήταν μόνο η διοργάνωση διαδηλώσεων στήριξής του στη Κολωνία, αλλά και οι πολύ σκληρές επιθέσεις εναντίον όσων βλέπει ως «εχθρούς του». Στο στόχαστρό του βρίσκονται κυρίως οι υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν και τα ιδρύματα, που τον υποστηρίζουν ή υποστηρίζονται απ’ αυτόν. Η κατάσταση αυτή διχάζει την τουρκική μειονότητα, ενώ δεν λείπουν και περιστατικά βίας. Πώς αντιμετωπίζουν αυτή τη στρατηγική του Τούρκου Προέδρου οι πιο ψύχραιμοι συμπατριώτες του, που ζουν χρόνια στη Γερμανία; Πόσο ανησυχεί η γερμανική πολιτική ηγεσία και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες «παρεμβάσεις» στο εσωτερικό της; Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να απαντήσει συντονισμένα στην αυταρχική πορεία, που έχει επιλέξει ο Ταγίπ Ερντογάν;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν το δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής «28 φορές Ευρώπη - 28 Europe», που ταξίδεψε στο Βερολίνο για να μιλήσει με μέλη της τουρκικής κοινότητας.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ωραιάνθη Αρμένη, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη

Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
https://goo.gl/Jph87B
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ < Προηγούμενο
Επόμενο > ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά