ΚΥΡΙΑΚΗ  13/08/2017
13:00 Κατάλληλο για όλους
ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ   (E)   
ΜΟΥΣΙΚΑ / ΠαράδοσηWeb TV


Σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση.

Δείτε σήμερα: «Η τέχνη του λαϊκού κλαρίνου, οι “πρωτομάστορες” της Μεταπολεμικής γενιάς» Με τους Πέτρο–Λούκα Χαλκιά, Νίκο Φιλιππίδη, Γιώργο Κοτσίνη και Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο

Την Κυριακή, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς προσκαλούν σε μια σπάνια «συνάντηση κορυφής», με τέσσερις κορυφαίους δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου που εκπροσωπούν τέσσερις διαφορετικές γενιές: τον «πατριάρχη» Πετρο-Λούκα Χαλκιά, τον Νίκο Φιλιππίδη, τον Γιώργο Κωτσίνη και τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο.
Μετά το παλαιότερο αφιέρωμα της εκπομπής στους «πρωτομάστορες» του κλαρίνου της εποχής του Μεσοπολέμου, οι τέσσερεις δεξιοτέχνες επανέρχονται για να αποτίσουν φόρο τιμής αυτή τη φορά στη μεταπολεμική γενιά των μεγάλων κλαριντζήδων. Γίνεται αναφορά στους: Τάσο Χαλκιά, Βάϊο Μαλλιάρα, Μανώλη Παπαγεωργίου, Κώστα Φιλίππου, Φίλιππα Ρούντα, Βασίλη Μπατζή, Βασίλη Μπεσίρη-Τουρκοβασίλη, Βασίλη Σαλέα, Γιάννη Κούπα, Θανάση Μάγκα και Απόστολο Σταμέλο.
Οι τέσσερις κορυφαίοι σύγχρονοι μουσικοί μιλούν για την προσωπική τους σχέση με τους παλαιούς μεγάλους δεξιοτέχνες, για τις ιδιαιτερότητες στο ύφος και τις τεχνικές παιξίματος που διαμόρφωσαν τις «σχολές» του οργάνου και παίζουν επιλεγμένα κομμάτια από το «κλασικό» ρεπερτόριο που άφησε ως παρακαταθήκη ο καθένας από τους παλαιότερους.
Τους συνοδεύουν οι μουσικοί: Μανώλης Κόττορος (βιολί), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Θωμάς Κωνσταντίνου (κιθάρα) και Κώστας Μερετάκης (κρουστά).
Χορεύουν μέλη από τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής και Μαρία Ζιάκα).Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης
Εκτέλεση παραγωγής: Foss On Air

Έρευνα-Κείμενα: Λάμπρος Λιάβας

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
https://goo.gl/WQqdRt
ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ < Προηγούμενο
Επόμενο > ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά