ΚΥΡΙΑΚΗ  13/08/2017
12:30 Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)
ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ   (E)   
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / ΠολιτισμόςWeb TV


Τα «Ελλήνων δρώμενα» ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος, παρέα με μυθικούς προγόνους, στα κατά τόπους πολιτισμικά δρώμενα. Εκεί που ανιχνεύεται χαρακτηριστικά η ανθρώπινη περιπέτεια, στην αυθεντική έκφρασή της, στο βάθος του χρόνου.
Η εκπομπή ταξιδεύει, ερευνά και αποκαλύπτει μία συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία.
Το μωσαϊκό του σύγχρονου και διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες.
Με αποκαλυπτική και ευαίσθητη ματιά, με έρευνα σε βάθος και όχι στην επιφάνεια, τα «Ελλήνων δρώμενα» εστιάζουν σε «μοναδικές στιγμές» της ανθρώπινης έκφρασης.
Με γραφή κινηματογραφική, και με σενάριο δομημένο αποτελεσματικά, η ιστορία όπου εστιάζει το φακό της η εκπομπή, ξετυλίγεται πλήρως από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της, χωρίς «διαμεσολαβητές», έτσι ώστε να δημιουργείται μία ταινία καταγραφής, η οποία «συνθέτει» το παρόν με το παρελθόν, το μύθο με την ιστορία, όπου πρωταγωνιστές είναι οι καθημερινοί άνθρωποι.
Η αυθεντική καταγραφή, από τον γνήσιο και αληθινό «φορέα» και «εκφραστή» της κάθε ιστορίας -και όχι από κάποιον που «παρεμβάλλεται» για να αποκομίσει τα οφέλη της «δημοσιότητας»- είναι ο κύριος, εν αρχή απαράβατος κανόνας, που οδηγεί την έρευνα και την πραγμάτωση.
Πίσω από κάθε ντοκιμαντέρ, κρύβεται μεγάλη προετοιμασία. Και η εικόνα που τελικά εμφανίζεται στη μικρή οθόνη -αποτέλεσμα της προσπάθειας των συνεργατών της ομάδας-, αποτελεί μια εξ' ολοκλήρου πρωτογενή παραγωγή, από το πρώτο ως το τελευταίο της καρέ.
Η εκπομπή, στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, μας παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση- καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή.

Δείτε σήμερα: Θα πάω να βγω στην Πάρο

Το ταξίδι της εκπομπής «Ελλήνων δρώμενα» συνεχίζεται σε θαλασσινούς δρόμους, με τα καΐκια των ψαράδων και με προορισμό την Πάρο, αναζητώντας τα στοιχεία που συνθέτουν τον πολιτισμό μας στην κοινωνία των ανθρώπων της θάλασσας.
Στην Πάρο, και ειδικότερα στη Νάουσα της Πάρου, συναντούμε μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες ψαράδων. Ανθρώπων που τα μερόνυχτα του βίου τους τα έχουν εξαντλήσει στην θαλασσινή περιπέτεια.
Ο φακός της εκπομπής περιηγείται σε όλο το φάσμα της εργασιακής δράσης των ψαράδων, μέρα και νύχτα στην επιφάνεια της θάλασσας, για να αποκαλύψει με πληρότητα τις αμέτρητες κρυφές και φανερές αντιξοότητες της τέχνης τους.
Η θαλασσινή περιπέτεια είναι ανεξάντλητη όπως και η θάλασσα. Απρόβλεπτη όπως και η φύση. Και οι άνθρωποι της θάλασσας γνωρίζουν και μας διηγούνται πολλά βιωματικά περιστατικά, από την κοπιαστική προσπάθειά τους για την καλή ψαριά, από την μάχη τους με τα κύματα και τους καιρούς, -για την ζωή τους- από τους μύθους και τις φανταστικές ιστορίες των παλαιότερων, από τα ψέματα για την «πλούσια» ή «φτωχή» ψαριά τους και τόσες άλλες περιπέτειες διανθισμένες με άγριες αλλά και όμορφες, γαλήνιες όψεις της θάλασσας…
Οι άνθρωποι της θάλασσας μας αφηγούνται αυτή την μεγάλη σχέση που έχουν αναπτύξει μαζί της, δίνοντάς της ακόμη και ανθρώπινη μορφή, με άλλοτε άγριο και άλλοτε ήμερο χαρακτήρα και συμπεριφορά.
Αυτόν τον χαρακτήρα της τραγουδούν μέρα και νύχτα οι άνθρωποι που την ζουν. «Στο καΐκι στ΄ανοιχτά», «στο απάνεμο λιμάνι», «μεσοπέλαγα» και κυρίως στα στεριανά γλέντια όπου ξεφαντώνουν «διασκεδάζοντας» τα πάθη και τους θαλασσινούς καημούς τους, παρέα με τις οικογένειες τους.
Η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε αληθινά γλέντια στην θαλασσινή κοινότητα της Νάουσας στην Πάρο, οπού η «θαλασσινές υμνωδίες» του αιγαίου πελάγους, τα πασίγνωστα «νησιώτικα» τραγούδια δοξολογούν τη πανέμορφη θάλασσα, την πανέμορφη γυναικεία
μορφή, τον έρωτα, την αγάπη αλλά και τον πόνο του «μισεμού» των γυναικών στην απουσία των ψαράδων στα ανοιχτά πέλαγα...
Μοντάζ: Διονύσης Τσιρώνης, Γιώργος Χρυσαφάκης
Παραγωγή: filmellon
Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα-Σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ
Παραγωγή: filmellon
ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ < Προηγούμενο
Επόμενο > ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

 
     
Προβολή WebTV μόνο για Ελλάδα
Προβολή WebTV
Κατάλληλο για όλους
Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για όλους με απαραίτητη τη γονική συναίνεση
Κατάλληλο για ανήλικους άνω των 15
Κατάλληλο για ενήλικους
Ζωντανή μετάδοση
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση
Ταινία
Ντοκιμαντέρ
Παιδικό πρόγραμμα
Σειρά